Arestul Cercetarilor Pena-le de la Rahova a fost lo-cul in care, ani la rand, politia politica a fost la ea acasa. Acolo au actionat fosti militieni si procurori care au fost pastrati "in sistem" si dupa decembrie ’89. Concentrandu-se doar asupra "turnatorilor", Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu si-a indreptat niciodata atentia asupra adevaratilor tortionari

CNSAS considera ca doar cei care au semnat note informative sau angajamente de colaborare cu Securitatea au facut politie politica. Atunci, cei care decenii la rand au dispus arestari abuzive, au instrumentat anchete dure ori au internat in clinici de psihiatrie oameni sanatosi, dar incomozi pentru regim, ce au facut?

Conform legislatiei actuale, sunt considerate actiuni de politie politica "activitatile care contravin drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului". Victima a unei ciudate amnezii, CNSAS isi arata insa muschii doar fata de "turnatori". In schimb nu-i baga in seama pe ferocii anchetatori, atat ai Securitatii, cat si ai Militiei, care si-au terorizat intr-o asa masura victimele incat acestea nu au curaj sa vorbeasca nici acum, dupa aproape doua decenii de la prabusirea regimului comunist.

URSU, "LA SECRET"

In ultimii 17 ani au aparut extrem de putine informatii privitoare la teroarea cumplita la care au fost supusi romanii ajunsi pe mana anchetatorilor de la Militie sau Securitate. Una dintre rarele ocazii in care acest univers terifiant a fost adus la lumina zilei este procesul asasinilor lui Gheorghe Ursu, disidentul ucis in bataie in toamna anului 1985, pe cand era anchetat in arestul Cercetarilor Penale din Calea Rahovei.

Cine a participat la sedintele de judecata ale acelui proces a putut sa observe un lucru ciudat: martorii audiati dupa 15 ani de la acele evenimente dramatice se temeau sa povesteasca prin ce au trecut atat timp cat de fata erau si principalii inculpati: fostii anchetatori Creanga si Stanica. In afara audierilor obisnuite, "procesul Ursu" a avut si un "dosar secret", care nu a fost vazut chiar de toata lumea.

Un dosar dramatic, compus din declaratiile a peste 50 de oameni care au trecut prin beciurile din Calea Rahovei in vara si toamna anului 1985, cam in acelasi timp in care acolo era anchetat si inginerul Ursu. Cincizeci de declaratii care scot la iveala o lume cumplita, populata cu arestati a caror viata nu conta nici cat o ceapa degerata, si cu tot soiul de anchetatori sadici. Interesant este ca multi dintre acestia din urma au fost pastrati si in Politia si Justitia postdecembriste, cocotati in functii de multe ori mai importante decat acelea avute pe timpul regimului comunist.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.