CSAT se intrueste astazi pentru a discuta contractul de privatizare a companiei Petrom si pentru a analiza efectele pe care le-au avut privatizarile din domeniul energetic asupra securitatii energetice

Agenda reuniunii CSAT include prezentarea contractului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare. Membrii Consiliului vor analiza efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.

Presedintele Traian Basescu anunta, saptamana trecuta, ca i-a cerut ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor distribuitoare de energie decat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, vorbind despre sedinta CSAT dar si despre intalnirea de la Guvern cu presedintele Traian Basescu, ca este posibil sa se incerce transformarea sa in tap ispasitor, pentru ca este de la PC.

Intrebat despre intalnirea de la Guvern, Seres a afirmat ca s-a discutat exact despre ce s-a anuntat, adica pregatirea CSAT-ului de miercuri. Seres a reclamat presiuni politice din partea tuturor partidelor politice pentru reinnoirea unor contracte de distributie a energiei electrice, care expira la finele anului. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca a convenit, de principiu, cu conducerea OMV si a Petrom sa fie gasita o formula prin care preturile la gaze pentru consumatorii casnici sa nu mai creasca pana la sfarsitul anului 2008. La intalnire au participat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele companiei OMV, si Mariana Gheorghe, CEO Petrom. Intalnirea a avut loc in contextul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in cadrul careia vor fi discutate probleme referitoare la politica energetica a Romaniei.

Intrevederea premierului a fost precedata, luni, de alte doua intalniri, pe aceeasi tema, una intre presedintele Traian Basescu si presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, alta intre seful statului si premierul Tariceanu. Acesta a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare al Petrom pentru ca ar da un semnal prost investitorilor.

Tariceanu ingheata pretul gazelor

"Am convenit, de principiu, sa gasim o formula prin care sa evitam, pana la finele anului 2008, cresterea pretului la gaze pentru consumatorul casnic, din cauza alinierii la preturile mondiale", a precizat seful Executivului, dupa intrevederea cu presedintele companiei OMV. Formula prin care va fi operationalizata solutia privind mentinerea preturilor la gaze pentru consumatorii casnici va fi definitivata in urmatoarea perioada.

Premierul Tariceanu a mandatat pentru negocieri, din partea Guvernului roman, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, responsabili de derularea discutiilor fiind ministrii Economiei si Comertului si Finantelor. O varianta pentru evitarea cresterii preturilor la gaze pentru consumatorii casnici ar putea fi constituirea unui fond de ajutorare sociala, in care compania Petrom va putea sa aiba o contributie si care sa atenueze variatiile de preturi.

"Este o formula care va permite sa nu mai avem cresteri de preturi in urmatorii doi ani. In aceasta perioada este previzionata o scadere a pretului gazelor pe piata mondiala, ceea ce va fi, evident, un avantaj", a aratat primul-ministru.

Tariceanu a afirmat ca pentru consumatorii industriali vor fi practicate preturile de pe piata, intrucat competitivitatea industriei si a economiei romanesti nu trebuie sa se bazeze pe subventionarea preturilor. Seful Executivului a mentionat ca sunt anumite industrii energofage, care nu vor putea fi competitive, in conditiile cresterii preturilor la gaze si petrol. Acest fenomen s-a inregistrat si in alte state europene, care au renuntat la activitatile energointensive si s-au orientat catre ramuri producatoare de valoare adaugata, a explicat premierul Tariceanu.

Necesitatea asigurarii securitatii energetice a Romaniei a fost un alt subiect pe agenda discutiilor dintre premierul Tariceanu si presedintele OMV. Asigurarea surselor de aprovizionare cu gaze si petrol si existenta surselor alternative, pentru evitarea dependentei de un singur furnizor, reprezinta problemele care trebuie rezolvate pentru asigurarea securitatii energetice, a afirmat seful Executivului. Cei doi oficiali au discutat despre proiectele care ar putea sa contribuie la asigurarea independentei energetice, respectiv proiectul Nabucco si conducta de transport Constanta Trieste.

In acest context, seful Executivului a mentionat ca Petrom are un program consistent de investitii, in valoare de 1 miliard de euro, atat in 2007, cat si in 2008. "Aceste proiecte de investitii trebuie coordonate in functie de interesul Romaniei. Punctul meu de vedere, ca sef al Guvernului, este ca aici trebuie sa se regaseasca interesul statului roman, in aceste programe de investitii, care sa ne asigure aceasta siguranta si independenta energetica in viitor", a declarat premierul


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.