Guvernul anuntase ca va majora pensiile cu 16,8% din ianuarie 2007, dar potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, datoriita sumelor suplimentare inregistrate prin executia bugetara, cresterea a fost devansata cu o luna si va avea loc in decembrie 2006. Alte ministere care vor primi bani in plus, prin rectificare, sunt Transporturile si Administratia si Internele. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat saptamana trecuta ca exista posibilitatea ca, in decembrie, guvernul sa rectifice din nou bugetul pentru 2006.
Guvernul a programat un deficit bugetar, pentru 2006, de 2,5% din PIB, in urma rectificarilor succesive ale bugetului. Initial, prin legea bugetului, deficitul a fost prognozat la 0,5% din PIB, dar a fost majorat de doua ori, in aprilie si in iunie, la 0,9% si, respectiv, 2,5% din PIB. La rectificarea bugetara din toamna, guvernul a realocat unele fonduri, dar nu a mai modificat nivelul deficitului. Principalele destinatii ale fondurilor publice au fost educatia, infrastructura si sanatatea.
"Bugetul pentru 2006, care nu a fost facut de mine, si la presiunea FMI, a fost pesimist si nerealist. Le-am oferit, apoi, colegilor mei ca in limitele deficitului de 2,5% din PIB (majorat prin rectificari n.n.) sa poata demara proiectele de infrastructura. Indiferent cat se va cheltui, e important ca s-a inceput un proces de dezvoltare in Romania", declara ministrul finantelor, citat de NewsIn.
Ministerul Transporturilor a primit cele mai mari fonduri, prin rectificarea bugetului, 656 milioane lei. Cea mai mare parte a acestei sume, 520 milioane lei, are ca scop sustinerea transportului feroviar public de calatori. De asemenea, a fost suplimentat bugetul Ministerului Muncii cu 572 milioane lei pentru majorarea pensiilor a 4,5 milioane de persoane cu 16,8%, din luna decembrie.
Guvernul a mai alocat alte 171,2 milioane lei Ministerului Administratiei si Internelor pentru plata unor drepturi salariale si 129,7 milioane lei Ministerului Economiei, din care vor fi acoperite platile compensatorii pentru personalul disponibilizat, subventiile pentru carbune si inchiderea unor mine.
Alte institutii beneficiare ale rectificarii bugetare au mai fost Ministerul Justitiei (95,4 milioane lei), Ministerul Educatiei (42,8 milioane lei), Ministerul Public (38,6 milioane lei). Prin rectificare a fost majorat si Fondul unic de asigurari de sanatate cu circa 200 milioane lei.
Administratia locala va primi fonduri suplimentare in suma de 972,8 milioane lei pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar de stat, asistenta sociala si alocatii pentru copii. Cea mai mare suma este destinata echilibrarii bugetelor locale (500 de milioane lei).
Pe de alta parte, guvernul a diminuat bugetele unor institutii, printre care Ministerul Finantelor, de la capitolul actiuni generale, (529 milioane lei), Ministerul Sanatatii (98 milioane lei), SIE si Administratia Rezervelor de Stat.
Rectificarea a fost realizata pe baza suplimentarii veniturilor bugetare cu 987,8 milioane lei, insemnand 0,29% din PIB si a cheltuielilor cu 1.098 milioane lei, reprezentand 0,33% din PIB. Conform guvernului, deficitul va ramane in limita programata de 2,5% din PIB, fiind calculat la un Produs Intern Brut estimat la 335,9 miliarde lei, in crestere cu 5.600 milioane fata de prognoza anterioara.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca analiza executiei bugetare pe primele trei trimestre ale anului in curs arata, pe de o parte, ca exista conditii favorabile unui grad ridicat al incasarilor bugetare, iar, pe de alta parte, subutilizarea alocatiilor bugetare.
"Analiza gradului de utilizare a fondurilor bugetare a ordonatorilor principali de credite a determinat diminuarea prevederilor bugetare la unii, suplimentarea la altii, precum si redistribuirea in cadrul sumelor aprobate", a declarat Vladescu.
Despre autor:
Sursa: Wall-Street
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: Cei doi factori critici care duc la finanțarea unui startup
Sursa: start-up.ro
-
5 activități relaxante pentru suflet, de făcut acasă în zilele ploioase de...
Sursa: garbo.ro
-
Silviu Prigoană a murit la 60 de ani într-un restaurant din Bran! Reacția...
Sursa: kudika.ro
-
OPEC, prognoză sumbră cu privire la cererea de petrol de anul viitor
Sursa: wall-street.ro