Sute de agenti ai europenizarii agricole bat in aceste zile tara pentru a le lumina taranilor calea catre miliardele de euro din fondurile structurale destinate agriculturii. Taranii cred ca e tot un fel de CAP si rezista cu succes.

Spaimele au ajuns la tara inaintea oamenilor. Expresii precum "munca de lamurire", "asociere" si "cote", celebre pe vremea cooperativizarii, au bagat din nou spaima in oameni, desi acum, in pragul aderarii, inseamna altceva. Chinuieste-te acum tu, stat, sa le deschizi ochii.

Europenita

Astazi, ca si acum 65 de ani, prima porunca e asocierea, promovata tot prin munca de lamurire, din poarta in poarta sau in intilnirile de la caminul cultural, cu proiectii de filme care nasc in tarani senzatia ca asta treaba vorbeste despre tarani, dar parca nu-i pentru ei. Nu se mai poarta Kalasnikovul, deportarile, iar limbajul proletcultist a fost inlocuit cu un altul, tot de lemn, europenita. Banii pot fi "accesati" doar daca treci matale de niste "criterii de eligibilitate", iar CAP-urilor li se spune "exploatatii agricole".

Cite un SAPARD pe an

Intre 14 octombrie si 8 decembrie, dubite ale Ministerului Integrarii bat cite 20 de comune din fiecare judet. In ele se inghesuie directorimea din agricultura locala, sefi si sefuleti scosi din birouri la presiunea altor sefi de prin ministere, care vor, in sfirsit, sa-i stie pe consilierii aderarii nas in nas cu taranul, si nu impartind pliante pe care nu le citeste nimeni. De data asta, la mijloc sta un munte de bani. Daca SAPARD-ul a dat un miliard de euro in sase ani, fondurile structurale pentru agricultura, pe care le putem primi intre 2007 si 2013, sint de opt miliarde de euro.

Taranii, chemati de primar in vreo sala de sedinte, se lasa mirati de numarul si de greutatea functiei celor veniti, asculta, dau din cap, dar, cind sint indemnati sa intrebe, isi mototolesc in miini caciulile, sorb din cafeaua pusa de secretara, indraznesc la un biscuit si atit. Intreaba doar unul sau doi, mereu pusi pe harta, nu pe dumerit. Peste tot, aceeasi intrebare: "Cui ne vindem produsele, ca nu ni le cumpara nimeni?". Apoi pleaca bombanind ca or sa faca tot cum stiu ei. Adica n-or sa cultive rapita, ci or sa mearga tot pe griu si pe porumb, pe care stiu de ani ca nu mai pot obtine pret bun, pentru ca terenul lor este si farimitat, si prost lucrat. Asa se petrec lucrurile si prin comunele din judetul Arges vizitate de caravana organizata de Ministerul Integrarii si de cel al Agriculturii.

Vii la adunare sau nu pupi motorina

In comuna Albota, la sapte kilometri de Pitesti, adunarea s-a tinut la discoteca satului, recent vopsita in albastru violent. Asteptau pe masa cosuri cu struguri si banane, de care satenii nu s-au atins, iar la intrarea in sala sedea primarul, un pic nervos ca membrii caravanei nu trecusera mai intii pe la primarie, sa dea binete domniei sale. Organizatorii au instalat un ecran, pe care au prezentat filmulete despre afaceri de succes finantate din fonduri europene. In sala, citeva zeci de oameni. Printre ei, un grup de vreo zece babute, nitel angoasate: "Ne-a zis primarul sa venim acilea, la sedinta, ca altfel nu ne da bonurile de motorina".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.