Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a aprobat normele metodologice privind aplicarea articolelor 51 si 52 din OG 26/2000, modificata, potrivit carora fundatiile si ONG-urile vor putea fi acceptate, in anumite conditii, sa conlucreze cu Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) in vederea desfasurarii de activitati din domeniul de competenta a acestei institutii, inclusiv in ceea ce priveste colectarea veniturilor bugetare si recuperarea creantelor fiscale.
De asemenea, ANAF, in cazul solicitarii formulate de catre secretariatul general al guvernului si doar in cazul in care ONG-urile in cauza intrunesc conditiile privind recunoasterea lor ca fiind de utilitate publica, in conformitate cu art. 38 si 39 din OG 26/2000, modificata, va emite in termen de 60 zile, pe baza analizei datelor cerute de lege, scrisorile de recomandare necesare. Din start sunt excluse toate ONG-urile care inregistreaza datorii la diversele bugete sau incalca alte prevederi ale legislatiei fiscale.
ANAF are criterii foarte precise de evaluare si nu orice ONG va putea colabora cu temuta institutie. Printre criteriile de evaluare se numara cel al functionarii, timp de cel putin trei ani in domeniul taxelor si impozitelor sau cel potrivit caruia sa fi dezvoltat cel putin cinci proiecte in domeniul colectarii veniturilor bugetare, control si conformare voluntara la plata impozitelor, taxelor si contributiilor.
Apoi, vor conta si rezultatele concrete obtinute in urma derularii proiectelor respective sau neimplicarea in actiuni de subminare a rolului ori imaginii ANAF. In plus, trebuie sa aiba personal de specialitate, resursele materiale si financiare implicate in proiect, iar sursele de finantare sa fie transparente. De asemenea, valoarea patrimoniului la fiecare sfarsit de an trebuie sa fie cel putin egala cu cea initiala.
Dupa analiza dosarului se vor evalua posibilitatile de colaborare intre ONG si ANAF, in urma unui interviu cu reprezentantul desemnat de solicitant, iar decizia de luare in evidenta sau de refuz va fi luata de presedintele ANAF, pe baza propunerii si evaluarii ONG de catre SCRP-ANAF, in termen de 25 de zile lucratoare. Comunicarea rezolutiei se va face in cinci zile lucratoare. ANAF isi rezerva dreptul de a refuza orice contact cu o asociatie ori fundatie care, in mod fatis, ori dovedit disimulat, promoveaza interese ale unei minoritati ce nu poate fi incadrata in categoria grupurilor defavorizate, precum si idei ce sustin discriminarea pe criterii de gen, de rasa ori cultural-religioase.
Conlucrarea fundatiilor si a ONG-urilor cu ANAF, dar si cu alte institutii publice este fundamentata pe articolele 51 si 52 din Ordonanta Guvernului 26/2000 modificata, precizata anterior, dar in lipsa normelor metodologice, pana in prezent, nu s-a pus in discutie colaborarea chiar cu Ministerul Finantelor.
Gestionarul dosarelor
Organismul care va raspunde de organizarea evidentei asociatiilor si fundatiilor ce vor desfasura activitati din domeniul de competenta al ANAF dar si de realizarea evaluarilor asupra activitatii acelei categorii de astfel de organisme care doresc sa fie recunoscute ca avand utilitate publica este serviciul de comunicare si relatii publice al ANAF (SCRP-ANAF). Mentionam ca guvernul, in urma unei astfel de evaluari, poate decide acordarea unui astfel de statut unor ONG-uri sau fundatii care au astfel acces inclusiv la banii publici.
Pentru a fi luata in evidenta, o fundatie sau o ONG care activeaza in domeniul taxelor, impozitelor si contributiilor trebuie sa depuna un dosar cu o serie de documente, printre care se numara o cerere de luare in evidenta, semnata de administratorul sau de reprezentantul legal al solicitantei, in care sa fie mentionate numele si prenumele persoanei responsabile de comunicarea pe relatia cu ANAF, precum si datele de contact ale acestei persoane si ale asociatiei sau fundatiei, in cazul in care adresa postala sau numarul de telefon/fax al persoanei desemnate pentru gestionarea relatiei cu ANAF nu este identic cu cel al asociatiei sau fundatiei.
Pe langa acest document vor mai exista copii certificate de pe inregistrarile efectuate in registrul national si de pe inscrisurile doveditoare eliberate de Ministerul Justitiei, actul constitutiv al asociatiei sau fundatiei, statutul asociatiei sau fundatiei, codul unic de inregistrare fiscala si o scrisoare de intentie.
Mentionam ca cererea ONG-ului in cauza va fi inregistrata in registrul general al SCRP-ANAF, iar dosarul va fi analizat de catre compartimentul de relatii publice, in conditiile si pe baza criteriilor prevazute la art. 5 al noilor norme metodologice.
Cererea, solutionata in 25 de zile
Dupa cum am precizat anterior, solutionarea cererii de luare in evidenta se va face in termen de 25 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de luare in evidenta, iar raspunsul, pozitiv sau negativ, se comunica in 5 zile de la emitere, dar fara a fi depasit un termen de 30 de zile lucratoare de la inregistrarea cererii de luare in evidenta depuse de ONG. Radierea din registrul de evidenta se va face ca urmare a dizolvarii de drept a ONG, a lichidarii asociatiei sau fundatiei, la cererea ONG, precum si in conditiile modificarii actului constitutiv si/sau a statutului, divizarii sau fuziunii in cazul in care se schimba scopul acestora. Radierea este confirmata prin decizia presedintelui ANAF, in urma constatarii situatiilor de mai sus.
De asemenea, ANAF poate incheia protocoale pentru dezvoltarea unor proiecte concrete de promovare a activitatii sale cu asociatii profesionale, organizatii patronale ori sindicale sau in cazul in care se doreste o colaborare in vederea imbunatatirii conformarii voluntare la plata impozitelor si contributiilor pe anumite domenii.
In opinia noastra cele mai dure criterii sunt cele potrivit carora organizatiile in cauza ar fi trebuit sa functioneze anterior cel putin 3 ani in domeniul taxelor si impozitelor si sa fi dezvoltat cel putin 5 proiecte in domeniul colectarii veniturilor bugetare, control si conformare voluntara la plata impozitelor, taxelor si contributiilor.
Fara bani de la ANAF
Legea prevede explicit ca astfel de eventuale colaborari, inclusiv cu ONG-urile acreditate, nu implica alocari financiare din bugetul ANAF cum, de asemenea, prevede ca inregistrarea unei ONG la ANAF, precum si colaborarea cu ocazia unor proiecte comune nu implica sub nici o forma eludarea de catre aceste organizatii a obligatiilor prevazute de legislatia romaneasca in materie fiscala sau in orice alt domeniu. Lista ONG-urilor inregistrate la ANAF va fi publicata pe portalul acestei institutii.
Despre autor:
Sursa: Curentul.ro
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: Cei doi factori critici care duc la finanțarea unui startup
Sursa: start-up.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 18-24 noiembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Anamaria Prodan, mesaj emoționant pentru Laurențiu Reghecampf după moartea...
Sursa: kudika.ro
-
Gala Wall-Street.ro ”Choices that lead to success”: Cine sunt câștigătorii...
Sursa: wall-street.ro