Transparency International a dat luni publicitatii studiul anual despre cum este perceputa coruptia in lume. Din 163 de state, Romania ocupa locul 84. insa intre tarile din Uniunea Europeana, la care va adera la 1 ianuarie 2007, Romania este pe ultimul loc, in urma Bulgariei. Pe primele locuri in acest clasament sunt Finlanda si Islanda, unde aproape ca nu exista coruptie, in timp ce pe ultimele locuri, se afla Haiti si Irak.

Studiul a fost facut pe baza a 12 sondaje realizate de 9 organizatii independente, printre care Freedom House, Economist Intelligence Unit sau Forumul Economic Mondial. Concret, oamenii de afaceri din cele 163 de state, locali sau straini, au fost intrebati cum percep ei coruptia in tarile respective.

Iuliana Cospanaru, consilier la Transparency International, spune ca in Romania mita e principala problema de care se lovesc oamenii de afaceri, definita ca abuz in serviciu facut de oficiali in cazul unor achizitii publice. "Studiul porneste de la premisa si intrebarile majore care au fost adresate. Se refera la plata de mita, la primirea de mita, la accesul la anumite contracte si la alte situatii care sunt concret coruptie sau care ridica cel putin suspiciuni de coruptie", spune Iuliana Copsanaru.

Romania, pe ultimul loc in Uniunea Europeana

Iuliana Cospanaru atrage atentia ca datele clasamentului mondial al indicelui de coruptie ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti: "Desi exista numeroase legi anticoruptie, in acest moment reformele apar ca fiind insuficient implementate, ca nefiind eficiente la nivel de perceptie, pentru ca la ghiseu situatia ramane in continuare aceeasi".

"Fata de aceasta situatie si fata de nota scazuta pe care e primit-o Romania in acest an, trebuie spus faptul ca Romania va fi tara care adera la Uniunea Europeana avand cel mai scazut indice. Asadar ne situam inclusiv mai jos decat se situeaza Turcia", a mai mentionat doamna Copsanaru. Iuliana Cospanaru de la Transparency International adauga ca, fata de anul trecut, situatia a ramas aproape aceeasi, cam in aceeasi nota din ultimii ani.

Republica Moldova, mai sus in clasament decat Romania

Republica Moldova ocupa un loc putin mai bun decat Romania - 79 - insa aproape la acelasi nivel al coruptiei. Nivelul coruptiei perceput de oamenii de afaceri din Romania, in jur de 3 pe scara de la 0 la 10, este cam la jumatatea mediei statelor din Uniunea Europeana, aproape 7, si in urma celui din statele care au aderat in 2004, aproape de 5.

Studiul realizat la cererea Transparency International arata o legatura stransa intre coruptie si saracie, majoritatea statelor industrializate fiind in prima parte a clasamentului. Transparency International recomanda ca masuri anticoruptie adoptarea unor coduri de conduita de catre asociatiile profesionale, cum sunt barourile de avocati sau asociatiile contabililor.

De ziua internationala anticoruptie, 9 decembrie, Transparency International va da publicitatii Barometrul Global, care analizeaza nivelul coruptiei in tribunale, parlamente si in randurile politistilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.