Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca Parlamentul Romaniei si-a depasit competenta constitutionala prin concluziile puse de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, in cazul anchetarii si judecarii omului de afaceri Ovidiu Tender, inculpat in dosarul RAFO - Carom. CSM considera, potrivit unui comunicat remis vineri agentiei NewsIn de catre Biroul de presa al Consiliului, ca aceasta depasire a competentelor constitutionale a fost realizata prin exercitarea unor "atribute ce au fost conferite prin lege doar instantelor de judecata".

"Comisia se exprima in sensul nerespectarii deontologiei profesionale si legii de catre magistratii care au instrumentat dosarul Tender", mai spune comunicatul, asupra acestor lucruri putandu-se pronunta, insa, potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, numai Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai mult, comisia Camerei Deputatilor s-ar fi pronuntat pe actul de judecare, nu doar asupra deontologiei magistratilor implicati in cercetarea si judecarea lui Tender. Iar acest lucru apartine exclusiv judecatorii, care au posibilitatea de a infirma solutiile instantelor inferioare si de a indrepta o eventuala greseala. In opinia CSM, Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor "se erijeaza instantei de judecata prin faptul pronuntarii asupra unor elemente ce sunt verificate doar in cursul derularii procedurilor judiciare de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa" (art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului).

Ingrijorator, crede CSM, este si faptul ca scrisoare adresata de Comisie lui Ovidu Tender, continand rezultatele "anchetei", nu a fost remisa si Consiliului. \
In final, CSM le explica deputatilor ce anume inseamna magistratura, pentru a intelege mai bine, probabil, diferenta dintre cele doua puteri ale statului: "Magistratura este activitatea judiciara desfasurata de judecatori in scopul infaptuirii justitiei si de procurori in scopul apararii intereselor generale ale societatii, a ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor".

O reactie asemanatoare a avut si parchetul General, care, tot printr-un comunicat de presa, atragea atentia ca acea ancheta a comisiei parlamentare a fost efectuata cu ascultarea unei singure parti, adica a reclamantului, fara a i se solicita si parcehtului General, grav acuzat in concluziile comisiei, actele care sa elucideze acuzatiile aduse de Ovidiu Tender.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.