Imobilul in care a stat noua ani in exil Constantin Noica este demolat pentru a face loc unui supermarket. Operatiunea este coordonata de un fost ofiter de Securitate

In cartierul Visoi din Cimpulung Muscel exista un edificiu aparte, ridicat, dupa cum arata inscrisul de pe el, in anul 1907. Cladirea a fost numita de primul ei proprietar "Vila Luca" si este, prin arhitectura sa orientala, un unicat. Valoarea cladirii este marita de faptul ca, timp de 9 ani, aici si-a avut domiciliul fortat filosoful Constantin Noica. Desi mostenitorii acestei cladiri au inaintat demersuri pentru a intra in posesia ei, printr-o succesiune de tranzactii, imobilul a devenit proprietatea unei firme din Timisoara, care a demarat aici lucrarile de demolare pentru a construi un supermarket.

Manuscrisele de la "Vila Luca"

Partea cea mai interesanta a cladirii o constituie doua cupole, asezate in planuri diferite, si turnurile ce le sustin. In anii de represiune comunista, imobilul a fost nationalizat si, in doua camere, intre 1949 si 1958, si-a avut domiciliul obligatoriu filosoful Constantin Noica. Aici, in aceasta vila de la marginea orasului, el a scris "Manuscrisele de la Cimpulung" si a purtat o corespondenta asidua cu alti intelectuali pusi de regimul de-atunci la index, printre care si parintele de la Rohia, Nicolae Steinhardt.

Tot aici a mai locuit pentru o perioada de timp si Alexandru Paleologu, fugit din Bucuresti pentru a nu fi arestat, avind numele de clandestinitate Ion Craifaleanu. De altfel, conform unui proiect finantat de Uniunea Scriitorilor, aici urma sa se monteze o placuta omagiala in memoria lui Constantin Noica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.