Autoritatile au anuntat ca pata de petrol care polua Dunarea nu mai reprezinta un pericol pentru mediu

Gheorghe Velea, inginer la Apele Romane -Turnu Magurele, a declarat ca unda de poluare a fost oprita inainte de a ajunge in judetul Teleorman, fiind indepartata in cea mai mare parte in amonte, in zona judetului Olt, iar pe partea bulgara, in zona portului Nikopole:

"Noi am fost cu salupa de la politia de frontiera pe firul apei, pe malul romanesc si pe cel bulgaresc, pe o distanta de 36 de kilometri. Nu am gasit nici o urma de produs petrolier depus nici pe nisip, nici pe vegetatie, nici pe maluri. Ce a fost la noi, in zona Turnu Magurele, dupa parerea mea a fost de la nave. Au alimentat probabil navele cu motorina si au curs cateva picaturi. Pericolul poluarii nu mai exista".

Autoritatile nu au calculat pana acum pagubele, dar au anuntat ca vor cere despagubiri combinatului din Serbia de unde se pare ca provine scurgerea de produse petroliere. Reprezentantii companiei sarbesti Prahovo accepta ca ar fi vorba de o poluare, dar nu la cotele de care s-a vorbit.

Miroslav Nikcevici, de la Protectia Mediului din Serbia, a spus ca important este ca situatiile de acest fel sa fie evitate:

"Cand spun situatiile de acest fel ma refer si la ceea ce s-a intamplat acum cativa ani din cauza unei mine de la Baia Mare, cand, in urma poluarii de acolo si de la o alta mina, orice forma de viata din Tisa a fost distrusa. Ma mai refer si la poluarea aerului de la Gradiste, un caz de poluare internationala, pentru ca o cantitate imensa de substante necunoscute vine dinspre Romania", a sustinut specialistul in probleme de mediu din Serbia.

Oficialii de la Belgrad au raspuns acuzatiei conform careia Serbia nu ar fi anuntat la timp despre producerea incidentului. Nikola Marjanovic, de la Directia sarba a apelor, a afirmat ca acuzatia este numai partial adevarata:

"Din momentul in care am descoperit ce s-a intamplat, a existat comunicare din partea noastra atat cu Romania, cat si cu Bulgaria. Se poate spune ca este tocmai contrariul unor situatii cand noi nu am reusit sa stabilim o legatura cu oficialii din cealalta parte pentru a obtine informatii", a declarat reprezentantul Directiei Apelor din Serbia.

Romania si Bulgaria pot cere despagubiri Serbiei pentru accidentul ecologic de pe Dunare. Oficialii de la Bucuresti precizeaza insa ca, oficial, nu a fost facuta nici o solicitare in acest sens.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.