Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, miercuri dupa-amiaza, impreuna cu ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, pe prefectii judetelor de la Dunare, pentru a vedea ce masuri mai trebuie luate pentru prevenirea poluarii malului romanesc cu substantele petrolifere deversate de la terminalul Prahovo, din Serbia. Concluzia reuniunii a fost ca pata poluanta este in curs de depoluare si nu va afecta localitatile de pe malul romanesc al Dunarii.

Premierul Tariceanu a aratat ca, ingrijorat de consecintele pe care le-ar putea avea pata de petrol, a solicitat o intrevedere la Palatul Victoria, cu ambasadorul Serbiei la Bucuresti. El a afirmat ca e nevoie ca autoritatile sarbe sa precizeze natura poluantului, pentru ca autoritatile romane sa poata sti cum actioneaza. Premierul a subliniat ca e mai bine ca guvernul sa ajute partea sarba, decat ca apoi aceasta sa se planga ca nu a dispus de utilajele necesare. Tariceanu a mentionat ca, daca este nevoie, se poate apela si la ajutorul Ungariei sau Austriei. Premierul a solicitat si intocmirea unei liste de operatiuni de urgenta care trebuie luate de prefectii tuturor judetelor.

Prefectul judetului Mehedinti a aratat ca la Gruia, unde se inregistra cel mai mare pericol de poluare, situatia e sub control, exista doua salupe si o nava laborator a Apelor Romane, care preleveaza probe de apa din sase in sase ore. Prefectii judetelor Dolj si Olt au aratat ca au toate fortele si materialele pregatite pentru o eventuala interventie, iar prefectul Teleormanului s-a aratat chiar optimist ca pata de petrol nu va ajunge in acest judet. In judetul Calarasi, autoritatile au pregatit baraje pentru priza de apa de la Oltenita, iar prefectul de la Constanta a declarat ca autoritatile din acest judet dispun de doua nave care ar putea interveni in caz de urgenta.

Prefectul Ialomitei a spus ca, in caz de necesitate, se impune o actiune comuna cu autoritatile din Calarasi pentru dirijarea apei, astfel incat pata de petrol sa nu intre pe Bratul Borcea. In context, prefectul de Constanta a intervenit cerandu-i colegului sau din Ialomita sa analizeze cu atentie solutiile pe care le gaseste, astfel incat acestea sa nu intre in contradictie cu nevoile judetului sau, unde exista o centrala nucleara. Unda de petrol ar putea ajunge in cateva zile la Constanta iar Prefectul a aratat ca vrea sa realizeze un baraj protector in aval de Cernavoda, avand in vedere priza de apa existenta acolo.

Romania ajuta Bulgaria pentru depoluarea Dunarii

Guvernul a decis acordarea unui ajutor in regim de urgenta executivului de la Sofia, pentru a putea interveni si opri pata de poluare de pe Dunare pe sectorul bulgaresc. Decizia a fost luata ieri de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la propunerea ministrului mediului, Sulfina Barbu, in conformitate cu optiunea strategica a Romaniei de protejare a Dunarii si a Deltei Dunarii, precum si de implicare la nivel regional pentru protectia mediului. Romania va pune astfel la dispozitia Ministerului Mediului si Apelor din Bulgaria aproximativ 6,5 tone de material absorbant si 270 metri de baraje flotante in valoare de 50.000 euro. Produsele provin din rezervele de care dispune Administratia Nationala "Apele Romane". Navele romanesti vor interveni si ele pentru depoluare pe sectorul bulgaresc al Dunarii.

In prezent, o interventie eficienta pentru diminuarea semnificativa a poluarii se poate face doar pe teritoriul bulgar, deoarece unda poluanta se deplaseaza pe sectorul bulgaresc al Dunarii. Ajutorul a fost acordat dupa ce Bulgaria a solicitat initial Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea, iar ulterior Romaniei un sprijin urgent pentru eliminarea poluarii cu produse petroliere de pe Dunare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.