Raportul de activitate al SRI pe anul trecut arata ca anumite grupuri de interese au incercat sa sparga site-urile Politiei si Parchetelor, deturnand actul de justitie pentru a proteja persoanele implicate in prejudicierea statului. Alte actiuni ale acestora au vizat obtinerea ilegala a unor contracte de achizitii sau lucrari publice in scopul cresterii profiturilor proprii, precum si tentative ilegale de preluare a controlului decizional asupra unor societati de investitii sau efectuarea tranzactiilor folosind informatii privilegiate din domenii de interes strategic.

In ceea ce priveste spionajul economic, acesta a fost derulat de servicii de informatii adverse, in scopul promovarii intereselor economice ale propriilor tari, in detrimentul Romaniei.

Ofiterii romani de informatii au identificat, anul trecut, mai multe grupuri de interese care au vizat sustragerea de la plata taxelor de vama sau obtinerea ilegala a unor contracte de achizitii.
Potrivit Raportul SRI analizat marti de conducerile Senatului si Camerei Deputatilor si citat de Mediafax, au fost identificate si semnalate organelor abilitate mai multe "actiuni desasurate (pe cai oculte, inclusiv prin acte de coruptie) de catre grupuri de interese din diferite domenii, pentru a-si asigura avantaje competitionale ori beneficii ilegale, de natura sa afecteze functionarea institutiilor administrative si derularea actului de justitie".

Actiunile de influenta au vizat obtinerea prin mijloace ilegale a unor contracte de achizitii, lucrari publice sau privatizare a unor active, obtinerea avizelor si aprobarilor derularii unor activitati generatoare de profituri semnificative.

S-au observat, de asemenea, perturbari in coordonarea si controlul pietii de capital, ceea ce a dus la derularea unor operatiuni finantate cu fonduri de provenienta incerta. S-au remarcat tentative ilegale de preluare a controlului decizional asupra unor societati de ivestitii, precum si tranzactii efectuate prin valorificarea unor informatii privilegiate din domenii de interes strategic.

Conexiuni in spatiul ex-sovietic

Grupurile de interese externe si interne au urmarit preluarea controlului (inclusiv prin fapte de coruptie) a aprovizionarii cu resurse energetice (pacura, huila etc.) a termocentralelor din Sistemul Energetic National.

"Sunt de evidentiat, din aceasta perspectiva, demersurile exponentilor unor cercuri de interese cu conexiuni in spatiul ex-sovietic", se arata in raport, cu precizarea ca preluarea controlului aprovizionarii cu astfel de resurse ar fi putut declansa o criza energetica. Alte actiuni ale grupurilor de interese au vizat obtinerea controlului unor expoatari de zacaminte minerale si a unor contracte de achizitii publice prin directionarea preferentiala catre firme fara capacitatea tehnico-financiara necesara.

Tentative de spargere a site-urile Politiei si Parchetelor

Pe de alta parte, au existat grupuri de interese care au actionat in vederea deturnarii actului de justitie si obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile, prin ignorarea probelor depuse in dosar, sau alterarea acestora in favoarea inculpatilor.

Prin astfel de actiuni s-a urmarit, de asemenea, sustragerea de la plata obligatiilor fiscale si vamale, precum si asigurarea protectiei fata de eventualele controale, prin mituirea unor functionari importanti.
Potrivit raportului, citat de Mediafax, anumite grupuri de interese au incercat sa obtina informatii din sisteme informatice, sa acceseze datele referitoare la activitati de urmarire sau cercetare penala, prejudicierea intereselor statului roman, in vederea protejarii celor implicati.

Spionaj economic strain, prin intermediul firmelor specializate

Servicii de informatii adverse au urmarit in mod consecvent promovarea intereselor economice ale propriilor tari, cu potentiale repercusiuni asupra celor ale Romaniei, se arata in raportul SRI, precizandu-se ca spionii au vizat, in special, obtinerea informatiilor legate de privatizari sau adjudecarea unor contracte de pe pozitii avantajoase.

In acest scop, spionii si-au consolidat sistemul relational, ajungand sa initieze campanii propagandistice prin care au discreditat valentele strategice ale teritoriului si potentialului Romaniei in cadrul sistemului euro-atlantic, prezentand distorsionat modul in care autoritatile romane au actionat pentru indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de integrare in UE.

Raportul SRI mai arata ca cetateni straini s-au implicat in spionaj pe teritoriul Romaniei, derulat prin intermediul unor firme specializate pe care le conduc.

Teroristii, interesati de obiectivele Romaniei

In ceea ce priveste terorismul, raportul precizeaza ca unele organizatii islamice considera Romania unul dintre aliatii statelor agresoare si invadatoare, potentialul risc al tarii noastre derivand din interesul acestor structuri in culegerea de informatii privind obiective de pe teritoriul national. De asemenea, riscurile teroriste provin si din exploatarea activitatilor de migratie ilegala sau din intentiile unor organizatii teroriste internationale de creare, pe teritoriul Romaniei, a unor baze de sprijin, prin valorificarea oportunitatilor oferite de prezenta in Romania a unor membri si simpatizanti. "S-au intensificat activitatile de emisariat, in scop de prozelitism, specifice unor grupari fundamentalist-islamice transnationale", mai arata raportul SRI, mentionand ca anul trecut s-au aplicat 1.573 de masuri antiteroriste, 58 dintre ele constand in limitarea, intreruperea sau revocarea dreptului de sedere in tara sau declararea ca personna non grata a unor suspecti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.