Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, proaspat demisionat din PSD s-a prezentat ieri la Inalta Curte de Justitie si Casatie pentru o noua infatisare in procesul care vizeaza declaratia sa de avere. La inceputul acestui an, o comisie speciala pentru verificarea veniturilor demnitarilor a pus sub sechestru averea fostului demnitar. Dan Ioan Popescu a fost acuzat ca nu poate justifica bunurile adunate in perioada cand a fost ministru.

Demisia lui Dan Ioan Popescu a fost ceruta inca din luna ianuarie, cand Comisia de control al Averilor din cadrul instantei supreme a decis sechestrarea unor bunuri apartinand deputatului PSD. Comisia de Control al Averilor fusese sesizata de fostul procuror general Ilie Botos, sesizat, la randul sau, de Centrul de Resurse Juridice. Magistratii au instituit sechestru pe 8 terenuri in Azuga si un apartament in Bucuresti apartinand lui Dan Ioan Popescu, intrucat acesta nu ar fi putut justifica un milion de euro din averea dobandita in mandatul de ministru al Industriilor, detinut in perioada 2000-2004. De asemenea, cazul lui Dan Ioan Popescu este judecat de instanta suprema, deputatul riscand sa ramana fara bunuri daca in urma procesului nu aduce toate actele justificative pentru averea sa. De-a lungul timpului, Dan Ioan Popescu a declarat ca dosarul sau este "100% politic".

Numele lui Dan Ioan Popescu a mai aparut si in scandalul "Electrica", dupa ce un martor a mentionat numele sau in contextual unor fapte de coruptie. Ulterior, insa martorul si-a retras acuzatiile sub pretextul ca ar fi fost pus sa dea declaratii impotriva lui Dan Ioan Popescu. Deputatul a calcat o singura data pragul DNA pentru a da declaratii intr-un dosar privind privatizarea unei societati din subordinea Ministerului Economiei in timpul mandatului sau de ministru.

Avocata lui Dan Ioan Popescu a solicitat, ieri, magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea unor exceptii formulate in dosarul in care clientul sau si sotia acestuia au fost trimisi in judecata pe motiv ca nu justifica dobandirea pe cale legala a unor bunuri de peste 46 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre exceptii invocate referitor la constitutio-
nalitatea unor articole din Legea 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici, a precizat avocata Ana Diculescu-Sova.

Ea a declarat ca ar fi neconstitutional in aceasta lege caracterul de organism special auxiliar al Comisiei de control al averilor, care a dispus trimiterea in judecata a sotilor Elena si Dan Ioan Popescu. De asemenea, exista prevederi in Legea 115/1996 ce nu respecta prezumtia de liceitate a dobandirii averii. Avocata crede ca este neconstitutional si modul de constituire a comisiei, intrucat completul special are in componenta sa si un procuror. In opinia sa, exista "un haos, o tulburare profunda" in Legea 115/1996, incat, daca un singur text va fi declarat neconstitutional, ar trebui sa cada intreaga lege.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.