La aproape 3 luni de cand ceruse desecretizarea controversatului dosar al fregatelor, ministrul Apararii Nationale a anuntat sambata ca modul in care s-a realizat achizitionarea navelor va fi facut public. Teodor Atanasiu a declarat ca partea engleza a fost de acord cu desecretizarea contractului de vanzare catre Romania a celor doua fregate din Marea Britanie. Oficialul roman a fost informat despre acest lucru in timpul unei intalniri pe care a avut-o cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Ministrul Apararii a declarat ca va cere acceptul Guvernului pentru desecretizarea contractului, pentru a-l pune apoi la dispozitia opiniei publice. Atanasiu promite ca vor ramane secrete numai informatiile strict legate de principiile comerciale ale firmelor implicate. Seful MApN spune ca este necesara aducerea la "vedere" a acelui contract pentru ca populatia sa poata vedea care sunt prevederile, clauzele si pentru a se intelege daca cineva din acel contract putea sa-si extraga foloase necuvenite.

"MApN a cerut ieri (n.r. 13 iunie a.c.) Companiei Nationale Romtehnica SA sa solicite, la randul ei, Ministerului Apararii britanic desecretizarea contractului de achizitie a celor doua fregate", declara ministrul Teodor Atanasiu, precizand ca exista o clauza de confidentialitate care nu permite niciunei parti, fara acordul celeilalte, sa faca publica vreo informatie cuprinsa in acord.

Intr-o conferinta de presa organizata la scurt timp dupa declansarea scandalului fregatelor, Atanasiu a declarat ca nu poate da informatii legate de costurile navelor din cauza unei clauze care prevede daune pentru partea care le dezvaluie. "Nu va pot spune la cat s-ar ridica penalitatile, dar stiu ca ar fi foarte mari. Valoarea pagubelor este stabilita de un tribunal comercial de la Londra. Numai instanta de judecata ne-ar putea spune", afirma Atanasiu.

In ceea ce priveste presupusa spaga data unor personalitati din tara, ministrul a spus ca, daca este vorba despre un comision, acesta nu putea fi dat decat unei persoane politice. "Nici macar un general nu si-ar fi permis asta (...); daca au existat comisioane, inseamna ca pretul a fost prea mare", a precizat el.

Pe de alta parte, ministrul Apararii Nationale spunea ca "daca se dovedeste ca a fost dat comision vreunui politician roman, partea britanica trebuie sa returneze banii pe fregate". Este vorba despre 116 milioane lire sterline, in conditiile in care Marina olandeza oferea fregate similare, mai bine echipate si aflate inca in serviciul activ, la un pret de 40 de milioane de lire sterline.

Comision suspect de 7 milioane lire

Cele doua fregate, "Regele Ferdinand" si "Regina Maria", au navigat pana la Constanta anul trecut, dupa ce oficialii din Ministerul Apararii au incheiat un contract cu BAE. Compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei pentru modernizarea navelor, insa contribuabilii britanici au primit numai cate 100.000 de lire pentru fiecare nava, echivalentul valorii de fier vechi.

Ministerul britanic al Apararii afirma la acea vreme ca Romania ar putea plati pana la 250 de milioane de lire sterline pentru echiparea completa a navelor cu sisteme de armament si electronice noi.
Biroul pentru fraude grave de la Londra (SFO) ancheteaza presupusa plata a unui "comision" in valoare totala de 7 milioane de lire, achitat off-shore de BAE.

Si in Romania, inca de la inceputul lunii iunie a.c., sunt in derulare anchete privind achizitionarea celor doua fregate. Georgiana si Berry George, cei doi intermediari ai afacerii, au fost audiati de procurorii anticoruptie. Acestia au perfectat contractul dintre statul roman si firma britanica BAE Systems, contract in urma caruia Ministerul Apararii Nationale a intrat in posesia celor doua vase de lupta. DNA a declansat verificari imediat dupa ce autoritatile de la Londra au deschis o ancheta in care se cerceta o presupusa luare de mita in valoare de 7 milioane de lire sterline, legata de perfectarea acestei afaceri.

Agentia britanica care investigheaza acest caz sustine ca in afacere au fost platite doua comisioane secrete: aproximativ un milion de lire sterline lui Barry si Georgiana George, iar restul de 6 milioane unei alte persoane, posibil un politician roman. O echipa SFO-Ministerul Apararii a facut o descindere la apartamentul din Londra al familiei George, confiscand documente si ducandu-i pe cei doi la sectia de politie pentru interogatoriu. SFO a precizat ca ancheteaza un caz suspect de coruptie.

In ceea ce-l priveste pe Barry George, ministrul Atanasiu declara ca il cunoaste, dar nu stie in ce calitate i-a fost prezentat. "L-am vazut anul trecut, atunci cand a venit delegatia BAE Systems in Romania, dar nu stiu in ce calitate. Nu mi s-a spus care era calitatea dumnealui. Putea fi consilier sau altceva", precizeaza ministrul Apararii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.