Autoritatile britanice nu iau in seama reactiile negative ale oficialilor romani si bulgari si rapoartele privind beneficiile aduse de imiranti economiei locale, si lucreaza deja pentru gasirea unei modalitati de limitare a accesului pe piata de munca britanica a romanilor si bulgarilor

Guvernul de la Londra lucreaza la elaborarea unui permis special de munca destinat romanilor si bulgarilor, prin aceasta masura dorindu-se limitarea numarului de imigranti care vor sosi in Marea Britanie dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana (UE). O sursa guvernamentala implicata in discutiitle din cadrul guvernului a declarat pentru publicatia The Guardian ca initiativa intruneste sustinerea mai multor ministri, in acest moment purtandu-se deja discutii pentru conceperea restrictiilor.

"Pana in acest moment am inregistrat un record de acceptare a imigrantilor din Europa, dar cateodata politica trebuie sa aiba intaietate in fata economiei, si asta se va intampla in acest caz", a afirmat un membru al cabinetului implicat in aceste discutii. Potrivit estimarilor realizate de Migration Watch, peste 200.000 de romani vor ajunge in Marea Britanie in primele 20 de luni dupa aderare, acestora adaugandu-se alti 80.000 de bulgari.

Marea Britanie a fost unul din cele trei state, alaturi de Irlanda si Suedia, care a deschis complet piata muncii pentru muncitorii din statele care au aderat la UE in 2004, decizia avand ca rezultat sosirea a peste 600.000 de muncitori pe piata locala a muncii. Potrivit reglementarilor europene, actualele membre ale Uniunii au dreptul de a impune restrictii de munca noilor state membre, restrictiile putand sa se intinda pe o perioada de sapte ani.

Actualul sistem de eliberare a permiselor de munca in Marea Britanie pentru cetatenii din tari care nu fac parte din UE este bazat pe un sistem de puncte acordate in special pe baza educatiei si a calificarii profesionale. Noul sistem va introduce noi criterii de evaluare, multe dintre acestea fiind prohibitive tocmai pentru a limita accesul muncitorilor din cele doua tari pe piata locala.

Spre exemplu, grupului Migrationwatch a propus intr-un raport ca imigrantilor care nu pot castiga cel putin 27.000 de lire pe an nu ar trebui sa li se acorde dreptul de sedere in Marea Britanie, intrucat nu aduc o "contributie pozitiva" la economia tarii. De asemenea, grupul mai propune ca dreptul de sedere sa fie acordat numai pentru "muncitorii cu inalta calificare".

Posibilitatea introducerii unor restrictii pentru muncitorii romani si bulgari a atras un val de proteste la Bucuresti si Sofia. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri intr-un interviu acordat International Herald Tribune ca "Romania va aplica masuri similare cetatenilor din acele tari (n.red. care vor aplica restrictii). N-ar trebui sa se bazeze nimeni pe timiditatea noastra".

De asemenea, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca riscul ca valuri de romani sa migreze in cautare de locuri de munca spre Marea Britanie este inexistent. "Ne deranjeaza cand aceste lucruri sunt exagerate si nu corespund realitatii", a spus premierul, citat de NewsIn. Amintind despre existenta angajatilor straini in Romania, Tariceanu a adaugat : "Inteleg sa fim tratati pe baza de reciprocitate", a declarat primul ministru.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.