Problema autonomiei Tinutului Secuiesc nu tine de temerile majoritatii, ci de situatia financiara a regiunii in cauza, arata o analiza economica publicata recent

Daca peste noapte Secuimea ar deveni un tinut autonom, s-ar putea ca locuitorii ei sa blesteme momentul, sustine portalul clujean Transindex.ro. Desi economia "judetelor secuiesti", Mures, Harghita si Covasna, este aproape de nivelul economic mediu din Romania, anumiti indicatori sint sub media pe tara, inferiori fata de judetele invecinate, precum Brasovul sau Sibiul, mai arata Transindex.

Ignorati de investitori

Situatia este cauzata indeosebi de faptul ca marii investitori straini ocolesc regiunea si isi stabilesc filialele in Bucuresti si in zona de vest a tarii, aproximativ o treime din comertul exterior desfasurindu-se in aria Capitalei. Prin urmare, Produsul Intern Brut (PIB) din aceasta parte a tarii este mai mare, comertul mai dinamic, iar rata somajul mai mic decit in restul tarii. Judetele Mures, Harghita si Covasna apartin Regiunii de Dezvoltare Economica Centru.

Diferentele acestora fata de alte judete se explica, pe linga pozitia geografica a Secuimii, prin mult-criticata infrastructura (Tinutul Secuiesc fiind inca din vremea Monarhiei Austro-Ungare unul dintre cele mai slab dezvoltate regiuni din Ardeal), dar si prin clima zonei. Chiar daca factorii umani sint mai greu cuantificabili prin date statistice din domeniul economiei, un rol important il poate juca si masura deschiderii si a capacitatii de acceptare din rindul secuilor, mai arata portalul clujean.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.