Potrivit "The Guardian", unele tari europene, in special, Germania, vor sa intram in UE in 2008, chiar daca Raportul de tara va fi unul pozitiv

Germania ameninta ca va bloca intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei, prevazuta pentru 1 ianuarie, fortand amanarea cu un an a aderarii celor doua tari la Comunitatea Europeana, sustine cotidianul britanic "The Guardian". Aceasta atitudine a nemtilor, noteaza sursa citata survine intr-un moment in care, in Europa sporesc temerile in legatura cu capacitatea UE de a asimila noi membri.

Potrivit "The Guardian", Horst Koehler, presedintele Germaniei a adresat in cursul zilei de luni un apel catre cele doua tari sa-si remedieze neajunsurile din sistemele lor judiciare si din domeniul luptei impotriva coruptiei pana la Raportul final de monitorizare al Comisiei Europene, care va avea loc in data de 26 septembrie.

Comisia Europeana ar urma sa-si exprime unele rezerve in legatura cu progresele facute de cele doua tari, dar ar putea recomanda data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit unor surse, contactate de The Guardian, guvernele celor 25 de tari membre UE, in special Germania ar putea insa sa nu respecte aceasta recomandare.

Saracia si imigantii ii sperie pe germani si austrieci

Germania si Austria sunt printre tarile din UE cel mai puternic afectate de "oboseala extinderii", scrie The Guardian. Cele doua state sunt ingrijorate mai ales de faptul ca aderarea unor noi membri din randul tarilor sarace din Balcani, precum si aderarea Turciei ar putea aduce un aflux de muncitori imigranti ce nu ar mai putea fi controlat. Germania si Austria sunt, de altfel, singurele state membre care mentin perioada maxima de tranzitie, de sapte ani, care permite restrictionarea libertatii de miscare a fortei de munca a opt dintre cele zece state care au aderat la UE in mai 2004.

Finlanda este singura tara care a anuntat pana in prezent ca isi va deschide total piata muncii pentru romani si bulgari, in contextul intenselor dezbateri din Marea Britanie privind imigratia. Capitala Marii Britanii a anuntat marti ca 427.000 de est-europeni muncesc, oficial, in Marea Britanie.

Comisia Europeana intentioneaza sa dea publicitatii, la 24 octombrie, un document privind strategia de extindere, care sa tina cont de "capacitatea de absorbtie" a UE. La aceeasi data vor fi publicate si rapoartele de monitorizare pentru viitori membri - Croatia, Turcia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru/Kosovo.

Germania nu a ratificat inca Tratatul de aderare

Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei, semnat la 25 aprilie 2005 la Luxemburg, va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat, conform procedurilor nationale, de toate statele membre. Pana in prezent, Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei a fost ratificat de: Slovacia, Ungaria, Slovenia, Republica Cipru, Grecia, Estonia, Republica Ceha, Spania, Italia, Malta, Letonia, Marea Britanie, Portugalia, Lituania, Polonia, Suedia, Austria, Olanda, Finlanda, Irlanda si Luxemburg.

Germania, alaturi de Belgia, Danemarca si Franta, nu au ratificat pana in prezent Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei la UE, iar presedintele german a spus ca Berlinul va astepta Raportul Comisiei din 26 septembrie inainte de a incepe procesul parlamentar de ratificare a documentului. Acest proces trebuie sa se incheie pana la cel tarziu 31 decembrie, se arata in editia electronica a "The Guardian".

Olli Rehn vrea ca UE sa fie deschisa pentru orice tara

Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Olli Rehn, care a avertizat in privinta unei posibile crize in procesul negocierilor de aderare cu Turcia, a raspuns apelurilor crestin-democratilor germani si austrieci de a defini granitele Europei. Comisarul european a subliniat faptul ca orice tara europeana care respecta valorile democratice si statul de drept isi poate depune candidatura pentru aderarea la UE.

"Nu inseamna ca toate tarile europene trebuie sa ceara aderarea la UE sau ca UE trebuie sa accepte toate candidaturile", declara Olli Rehn luna trecuta. "Dar inseamna ca nu trebuie sa tragem linii de granita in functie de definitiile istorice ale civilizatiilor si sa construim astfel un fel de cortina de catifea la numai cativa ani dupa ce am scapat de cortina de fier", a precizat Olli Rehn.

"Nu trantiti usa"

Intr-un alt articol publicat in editia electronica a The Guardian intitulat "Don't slam the door" ("Nu trantiti usa"), publicatia britanica atrage atentia asupra faptului ca autoritatile din insula nu trebuie sa se grabeasca in a decide impunerea unor restrictii pentru valul de imigranti romani si bulgari care se preconizeaza ca va lua cu asalt piata muncii din Anglia.

The Guardian recunoaste ca Guvernul britanic poate fi ingrijorat dupa ce tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au adus un numar de imigranti mult mai mare decat estimarile oficiale, care preconizau ca maximum 13.000 de imigranti vor veni in insula anual.
Totusi, temerile ca Anglia se va umple de infractori romani si bulgari, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana par exagerate, scrie The Guardian, dupa unele estimari recente care arata ca mai putin de 1.000 de imigranti din totalul celor care au venit in Marea Britanie, aveau alte scopuri in afara de a munci.

De asemenea, aspectele care fac referire la o eventuala suprasaturare a fortei de munca dupa venirea romanilor si bulgarilor pe piata engleza tind sa nu fie relevante, deoarece majoritatea imigrantilor care vor sa munceasca in insula, nu au in plan sa ramana mai mult de doi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.