Guvernul a dezbatut ieri, in prima lectura, pachetul celor patru legi privind siguranta nationala. Membrii executivului au prezentat fiecare un punct de vedere legat de Legea privind informatiile si contrainformatiile, proiectul de lege privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii si cele doua proiecte care reglementeaza organizarea si functionarea SRI si, respectiv, SIE, iar ministrul justitiei a prezentat modul cum este reglementat acest domeniu in legislatia altor tari.

Ministrii au decis ieri modificarea proiectelor legii informatiilor si contrainformatiilor, precum si al Statutului ofiterului de informatii, astfel incat ofiterii serviciilor secrete, aflati sub acoperire, sa nu mai fie folositi in cadrul organizatiilor mass-media.

In acest sens, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut serviciilor de informatii sa isi retraga ofiterii acoperiti din mass-media, iar Secretariatul General al Guvernului (SGG) a propus extinderea acestei masuri si in ceea ce priveste organizatiile sindicale, formatiunile politice si cultele religioase.

Purtatorul de cuvant Oana Marinescu a precizat ca, pana la inceputul sesiunii parlamentare, guvernul va adopta pachetul de legi si il va trimite spre dezbatere parlamentului.

In sedinta guvernului de ieri, ministrul justitiei, Monica Macovei, a venit cu observatii "foarte serioase", bazate pe o analiza de drept comparat, in urma careia le-a cerut ministrilor sa aleaga unul din cele trei modele ale serviciilor de informatii din tarile europene. "Toata lumea isi da cu parerea, ne dam toti cu parerea, dar haideti sa vedem cum au facut alte state din Uniunea Europeana, cum si-au organizat serviciile secrete, cum au gasit echilibrul cel mai bun intre eficienta serviciilor secrete si respectarea drepturilor individuale", este de parere Macovei. Ministrul a prezentat ieri comentariile "pe chestiunile mari, esentiale, adica cu atributiile, structura serviciilor".

Macovei a prezentat o analiza referitoare la sistemele de informatii din unele tari europene, propunand trei forme de activitate. Prima varianta se refera la un sistem de informatii care sa culeaga si sa analizeze datele, dar sa si aplice legea in situatiile in care este vizata siguranta nationala. O alta forma de sistem informativ prevede numai culegerea si analizarea informatiilor. Ultima dintre variante combina atat activitatile specifice serviciilor de informatii, cat si pe cele ale organelor de ancheta judiciara, dar numai in cazul in care este incalcata legislatia in domeniul sigurantei nationale. Potrivit purtatorului de cuvant al executivului, ministrul justitiei a afirmat ca guvernul trebuie sa aleaga unul dintre cele trei sisteme de informatii si, ulterior, sa se intre pe detaliile legislative.
Legile de organizare, pe mana MAI

In cadrul discutiilor asupra pachetului de legi ale sigurantei nationale, ministrii au convenit ca Ministerul Administratiei si Internelor va trebui sa intocmeasca, pana saptamana viitoare, o analiza comparativa a legilor de organizare a serviciilor de informatii din alte tari.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a spus ca Secretariatul General al Guvernului impreuna cu MApN, MAI si Ministerul Justitiei vor elabora forma finala a acestui pachet legislativ, in asa fel incat documentul sa fie aprobat de guvern cat mai repede si trimis parlamentului.

Varianta guvernului

Consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu pe probleme de securitate, Marius Oprea, a precizat ca doreste includerea legii-cadru privind securitatea nationala a Romaniei saptamana viitoare, atunci cand pachetul de legi va fi rediscutat in guvern. Oprea este de parere ca asa ar fi normal sa se procedeze, intrucat cele cinci proiecte din domeniul sigurantei nationale ar trebui trimise intr-un singur pachet la parlament. Marius Oprea a mai spus ca aceste proiecte ar trebui finalizate de guvern intr-o perioada de o saptamana si jumatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.