Modul cum s-au desfasurat, pana la aceasta data, consultarile publice organizate de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) - titularul proiectului de exploatare auro-argintifera de la Rosia Montana - pentru raportul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) au starnit atat nemultumirea localnicilor, cat si a unor ONG. "Pentru oricine care a luat parte la dezbateri este evident ca acestea nu sunt folosite pentru informarea publicului in ce priveste impactul si riscurile proiectului minier, ci reprezinta o parada propagandistica a RMGC", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, si ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu.

Semnatarii scrisorii - organizatii non-guvernamentale, printre care Asociatia Alburnus Maior, Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundatia Culturala Extra Art, Asociatia Sighisoara Durabila, Liga Pro Europa, Asociatia Valea Soarelui, Asociatia de Mediu Rhododendron, precum si persoane individuale, "parti interesate pentru procedura EIM", care au urmarit evolutiile consultarilor publice organizate de catre RMGC, in special cele din Rosia Montana, Campeni, Abrud si Alba-Iulia, semnaleaza faptul ca, in unele locuri raportul a fost inaccesibil, in alte locuri documentatia era disponibila numai pana la ora 16.30, fiind asadar imposibil pentru oamenii care lucreaza sa consulte raportul".

Pe de alta parte, "documentatia este imposibil de accesat in biblioteci pentru simplul motiv ca sunt inchise pe perioada vacantei in lunile iulie si august". Aceste constatari ii determina pe semnatarii scrisorii sa afirme ca, "accesul publicului la informatie a fost incalcat inca de la inceputul consultarilor publice".

Protestatarii mai arata ca ministerul de resort "a acceptat planul de consultari publice al titularului proiectului fara sa consulte partile interesate in privinta unor chestiuni vitale cum ar fi alegerea localitatilor in care au avut sau urmeaza sa aiba loc dezbaterile, precizand ca din punct de vedere geografic si al ariei de impact al proiectului, orase precum Zlatna, Brad si Deva sunt irelevante".

"Cu toate acestea, intelegem foarte bine de ce au fost alese de catre RMGC; sunt orase miniere unde promisiuni de locuri de munca in minerit au ecouri populiste", continua semnatarii scrisorii deschise. In plus, moderatorii - "doua persoane alese de catre RMGC si Minister pentru conducerea dezbaterilor"- sunt "asociati cu proiectul minier", se mai precizeaza in documentul amintit. Iata cum prezinta, printre altele, semnatarii scrisorii deschise atmosfera dezbaterilor:

"Compania a angajat pentru doua luni o armata de oameni, in majoritatea lor tineri, pe care ii imbraca in tricouri purtand sigla Gabriel si care aplauda si huiduie cand li se cere si in functie de cine vorbeste la microfon. Salile sunt inundate de materiale promotionale, mai ales bannere de dimensiuni apreciabile. Mai mult decat atat, pentru a participa la consultari, oamenilor li se cere de catre angajati ai RMGC sa isi declare numele si datele de buletin pe o lista" aceste aspecte blocandu-i pe oameni in a se angaja intr-un dialog deschis in privinta problemelor care ii ingrijoreaza.

De cele mai multe ori, se mai arata in scrisoare, raspunsul companiei, in cazul in care un reprezentat al unei asociatiii non-guvernamentale intreaba ceva referitor la urmarile proiectului, etc., raspunsul companiei consta intr-un atac personal la adresa unuia dintre aceste ONG".

Autorii protestului adauga ca se simt ofensati de faptul ca autoritatile pretind ca pana acum consultarile au decurs constructiv si democratic. "Sunt mai degraba reminiscente ale unor timpuri pe care le credeam de mult trecute. Avand in vedere afirmatia doamnei Boagiu ca partenerii europeni sunt satisfacuti de calitatea consultarilor publice, ne permitem sa trimitem o copie oficiala a acestei scrisori catre mai multe institutii europene", incheie autorii scrisorii deschise.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.