Inainte de a trece la restructurarea mult visata, Termoelectrica se vede in situatia de a nu putea asigura stocurile pentru iarna care se apropie, de a nu putea restitui imprumutul de la rezerva de stat si de a nu putea semna contractul de transport gaze cu societatea Transgaz. In plus, din cauza blocarii conturilor, compania nu va finaliza reparatiile unor grupuri energetice, astfel ca acestea nu vor functiona pe perioada de iarna. Iar stergerea datoriilor nu rezolva in niciun caz criza de lichiditati.

Guvernul a decis zilele acestea sa renunte la pretul national de referinta pentru energia termica si sa introduca tarife de referinta locale, astfel incat autoritatile locale care au luat in primire centralele termoelectrice ce au apartinut Termoelectrica sa poata suporta functionarea acestora pe timp de iarna.

Evident, acest lucru va debuta cu o crestere a tarifelor la energia termica cu 15-20%. Paradoxal, inainte de a da un verdict in cazul viitorului Termoelectrica, Executivul a gasit de cuviinta sa se ocupe de entitatile mai mici, de parca acestea ar avea un cuvant greu de spus in sistemul energetic national. Si asta in conditiile in care, peste numai o luna, cand Centrala Nucleara de la Cernavoda va intra in revizie, altcineva va trebui sa asigure, in compensare, energia pe care o asigura aceasta si care reprezinta in jur de 7% din productia nationala.

De obicei, acest lucru cadea in sarcina Termoelectrica, care, de data aceasta, nu mai are cum s-o faca daca nu i se deblocheaza conturile. Actul normativ ce ar urma sa prevada suspendarea blocarii conturilor de catre ANAF isi asteapta randul la aprobare inca din luna mai. Guvernul nu are curajul s-o faca si stie el de ce.

Grabeste-te incet

Din punct de vedere financiar, situatia Termoelectrica este absolut dramatica. Datoriile de peste 44.000 miliarde lei si lipsa lichiditatilor fac, practic, aproape imposibila functionarea societatii in viitorul apropiat.

Guvernul actioneaza dupa principiul "tu nu ma lasi sa traiesc, eu nu te las sa mori" in cazul Termoelectrica, pentru ca nu stie ce e mai bine si mai urgent de facut. In primul rand, a fost emisa ipoteza stergerii unor datorii istorice ale societatii, in valoare de circa 1,2 miliarde euro, gest care se transforma automat in ajutor de stat. Pentru ca in septembrie Romania asteapta Raportul de tara al Comisiei Europene, o interventie de genul celei amintite privind datoriile Termoelectrica ar insemna sinucidere curata, chiar daca autoritatile incearca sa ne linisteasca sustinand ca ar fi fost deja informata Comisia Europeana cu privire la o astfel de intentie.

Deocamdata, Ministerul Economiei si Comertului a notificat Con-siliului Concurentei masura de sprijin financiar pentru Termoelectrica, adica stergerea datoriilor, si asteapta un raspuns. Consiliul nu se grabeste insa cu verdictul tocmai din motivul invocat mai sus. De rezol-varea acestui blocaj, mai mult sau mai putin justificat, depinde insa si restructurarea Termoelectrica, program care ar putea demara prea tarziu.

Turma sterge urma

Stergerea datoriilor Termoelectrica nu rezolva fondul problemei, deoarece, in actualele conditii de piata, societatea va functiona din nou pe pierderi. Din cauza lipsei banilor, Termoelectrica nu a putut beneficia, in ultimii zece ani, de un program normal de reparatii si modernizari, ceea ce a condus la scaderea sensibila a performantelor. Asta nu inseamna ca societatea nu a functionat ca o adevarata banca pentru cine a vrut sa ia bani de aici, lucru pentru care nimeni nu a fost tras la raspundere. In ideea de a desparti unitatile performante de cele neperformante, au fost externalizate din cadrul Termoelectrica Complexele energetice, 24 de termocentrale si au fost create filiale cu independenta financiara. Toate acestea au fost curatate de datorii, care au fost puse in carca a ceea ce a ramas din Termoelectrica. Din start, societatea a plecat dezavantajata in competitia de pe piata.

Cu alte cuvinte, desi mare parte din datoriile preluate de Termoelectrica nu-i apartin in momentul de fata, compania este cea care trebuie sa le suporte. Metoda de restructurare a fost cat se poate de isteata. Asa s-a pierdut urma banilor sifonati de la Termoelectrica de-a lungul celor 16 ani de cine a vrut si cine nu a vrut.

Prea multe complicatii

De la aceasta realitate trebuie sa porneasca planul de restructurare al societatii, daca acesta va mai avea vreodata sorti de izbanda. Una peste alta, pentru ca Termoelectrica sa poata functiona in conditii de randament, trebuie realizata unirea cu alte capacitati de productie din sectorul hidro si nuclear, asa cum este peste tot in lume. Numai ca, inainte de aceasta posibila unire, statul se grabeste sa anunte privatizari in sectorul de producere a energiei, incepand cu unitatile cele mai performante. Si atunci, Termoelectrica cu cine se mai uneste?

Pe de alta parte, necesarul de investitii in Termoelectrica este estimat, urgent, la circa un miliard de euro. Ce societate, fie si in cazul unei fuziuni cu capacitati hidro, ar avea acesti bani?! La asta se adauga investitiile de mediu, ce reprezinta o treime din costurile de infiintare a unei noi termocentrale. Daca, in cazul distributiei de energie, investitorii isi pot recupera rapid banii, in cazul productiei lucrurile stau cu totul altfel.

Acestea sunt numai cateva dintre problemele pe care le ridica in momentul de fata restructurarea Termoelectrica. Guvernul nu a gasit inca un raspuns la ele, motiv pentru care se si fereste sa se apuce de treaba.

Ajutorul de stat, la mana Comisiei Europene

Revenind la stergerea datoriilor de circa 1,2 miliarde euro ale Termoelectrica, trebuie sa spunem ca aceasta operatiune, chiar daca va avea acceptul Comisiei Europene, trebuie urmata de alte actiuni care, la randul lor, necesita sume mari de bani.

Ajutorul de stat pe care l-ar primi Termoelectrica nu inseamna ca societatea va incasa vreun leu. Ei i se vor sterge doar niste datorii, si asta in anumite conditii. Una dintre acestea este ca, dupa stergerea datoriilor, societatea sa depuna la Consiliul Concurentei un plan de reorganizare din care sa reiasa ca, in cativa ani, va putea deveni eficienta. In plus, pentru reorganizare si eficientizare, Termoelectrica trebuie sa participe cu fonduri care trebuie sa reprezinte jumatate din valoarea ajutorului de stat acordat. De unde ar putea scoate Termoelectrica aproape 600 de milioane de euro, cand nu are bani nici sa-si achizitioneze combustibilul necesar? Tot de la stat? Asa ceva nu ar mai fi acceptat in niciun caz de Uniunea Eruopeana.

Ca o paranteza, extrem de importanta insa, trebuie precizat ca, de la 1 ianuarie 2007, Consiliul Concurentei din Romania nu va mai putea aproba niciun fel de ajutor de stat. Acest lucru va putea fi facut numai de catre Comisia Europeana. Asta spune totul. Pana atunci mai sunt doar cinci luni.

Investitii necesare

Necesarul de investitii in viitor se estimeaza la circa 957 milioane euro, vizand investitii de protectia mediului si realizarea de grupuri noi.

SE BrAila
1. Reconversie pe huila a grupului nr. 4 - 330 MW, inclusiv instalatie de desulfurare a gazelor arse - necesar 250 milioane euro

2. Instalatie de ardere cu arzatoare cu Noxa redusa la grupul nr. 2 - 210 MW - necesar 3 milioane euro

3. Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere pentru grupurile nr. 1 - 225 MW si 2 - 210 MW - necesar 40 milioane euro

SE ParoSeni
1. Instalatie de transport zgura si cenusa in fluid dens - necesar 25 milioane euro

2. Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere - necesar 40 milioane euro

SE DoiceSti
Grup nou cu functionare pe lignit si o putere de 150-250 MW - necesar 200 milioane euro

SE BorzeSti
Grup nou cu functionare pe carbune si parametri supracritici cu putere de 500 MW - necesar 400 milioane euro

"Lipsa resurselor financiare va conduce la imposibilitatea functionarii"

Care ar fi cea mai eficienta formula de functionare a societatii Termoelectrica in conditiile unei noi restructurari?
Pe piata de energie electrica, sectorul termoenergetic este in competitie cu SC Hidroelectrica, SC Nuclearelectrica, precum si cu actualii producatori independenti, fostele centrale electrice de termoficare ale SC Termoelectrica SA transferate la Consiliile Locale. Restructurarea ar trebui sa aiba ca scop realizarea unor entitati echilibrate pe piata de energie, care sa ofere flexibilitate, sa asigure functionarea optima din punct de vedere economic si sa respecte standardele tehnice UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei). Realizarea unei piete interne competitive si transparente a energiei electrice este singura solutie prin care Romania poate sa devina un jucator important pe aceste piete. Acest lucru este cu atat mai stringent, cu cat trebuie avut in vedere faptul ca, incepand cu 1.07.2007, va avea loc liberalizarea totala a pietei de electricitate din Romania, iar "noile entitati" trebuie sa aiba capabilitatea pentru a intra in competitie nu doar pe piata nationala, ci si pe piata regionala si europeana. Din punctul de vedere al Termoelectrica, orice grupare termo-hidro care va contine centralele din patrimoniul sau este mult mai buna decat situatia actuala si va crea premisele ca aceste patru centrale termoelectrice sa-si dovedeasca utilitatea in asigurarea sigurantei si securitatii sistemului energetic.

In cazul in care vor fi sterse datoriile societatii, aceasta va putea lucra pe profit? Daca nu, ce solutii intrevedeti?
Propunerea de stergere a datoriilor societatii se refera la datoriile istorice pe care Termoelectrica a fost obligata sa le preia in urma procesului de restructurare din sector si, oricum, ele se refera la datoriile certe si exigibile. Pe piata angro de energie electrica, Termoelectrica participa numai pe piata reglementata, unde ANRE stabileste cantitatile si preturile intre participanti, preturi care ar trebui sa acopere costurile de productie la energia electrica. Din pacate, raportul cost-pret de vanzare este in favoarea costului. Din activitatea curenta societatea nu a inregistrat pierderi, insa, avand in vedere cheltuielile financiare, reducerile de cantitati si preturi practicate nejustificat de ANRE, dar si escaladarea pe plan mondial a preturilor la hidrocarburi, cu siguranta acesti factori vor induce pierderi pana la sfarsitul anului. Orice formula sau structura organizatorica, alta decat cea existenta, este mult mai buna.

La ce pret mediu realizeaza Termoelectrica energia electrica si energia termica si ce pret ar trebui sa aiba ca sa poata acoperi cheltuielile de productie?
Azi, de exemplu, oferta de pacura este de 375 USD/tona in centrala. Dintr-o tona de pacura se obtin intre 4 si 5 MW, in functie de randamentul grupului energetic. Deci ponderea combustibilului intr-un MW este de 75 de USD.

Cum se va realiza aprovizionarea cu materie prima pentru iarna 2006-2007 si cu ce bani?
Din cauza situatiei financiare a societatii, a imposibilitatii realizarii platilor, cauzata de lipsa de lichiditati, si a blocarii conturilor, dar si din cauza intarzierilor in promovarea actelor normative necesare rezolvarii datoriei istorice si reorganizarea sistemului de producere, ne confruntam cu urmatoarele probleme: licitatia de achizitie pacura, atat pentru constituirea stocurilor de iarna, cat si pentru restituirea imprumutului la ANRS se afla la a patra repetare. Nicio societate nu a depus oferta, solicitand in mod expres garantarea platilor de catre Termoelectrica SA; imposibilitatea realizarii platilor catre Transgaz SA Medias, ca urmare a datoriei istorice mostenite, a condus la refuzul acesteia de a incheia contractul de servicii de transport gaze naturale pentru anul gazier 2006-2007; Petrom SA ne solicita, de asemenea, achitarea in termen de 5 zile a obligatiilor restante. Finalizarea programului de reparatii ale grupurilor nu va conduce la functionarea acestora in perioada de iarna, din cauza sechestrelor asiguratorii impuse societatii, inclusiv asupra conturilor, care conduce la lipsa rezervelor financiare pentru achizitia combustibilului.

Cum s-au rezolvat problemele cu ANAF si ce executari silite au facut?
Situatia s-a agravat dupa data de 9 mai a.c., din cauza nepromovarii actului normativ care sa prevada suspendarea blocarii conturilor de catre ANAF. La interventiile facute de Termoelectrica la ANAF pentru deblocarea conturilor bancare, pentru cumpararea unei cantitati de 130.000 tone de carbune din rezerva de stat, asa cum este aprobat prin HG nr. 296/2006, raspunsul primit de la ANAF a fost nefavorabil. Exista pericolul ca, in luna septembrie, cand este programata oprirea CNE Cernavoda, sa nu putem furniza energie electrica pentru a compensa aceasta oprire. SC Termoelectrica SA dispune, din punct de vedere tehnic, de toate grupurile care ar putea functiona in iarna 2006-2007, dar lipsa resurselor financiare va conduce la imposibilitatea functionarii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.