Romania a scapat oficial de gripa aviara. Ieri a fost inchis focarul de la Codlea, ultimul din cele 127 inregistrate incepand din mai, atunci cand a fost semnalat primul focar de gripa aviara de pe platforma Codlea la pasarile de la o ferma a companiei Drakom Silva

De atunci s-a declansat criza aviara, virusul fiind raspandit in mai multe judete din tara prin comercializarea de pui. Platforma Codlea a inregistrat cele mai mari pierderi, ulterior fiind depistate focare si la alte ferme de pasari situate pe aceeasi platforma apartinand societatillor Avi Prod 2002 si Pati Prod.

Ultimul focar de gripa aviara a fost inchis, duminica, "dupa ce au fost respectate toate conditiile de biosecuritate conform legislatiei in vigoare", a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov pentru Mediafax.

"Stingerea focarului s-a putut face dupa ce s-au efectuat toate dezinfectiile necesare, dupa ce s-au analizat probele de sange si s-au testat puii-santinela. Puii-santinela au fost testati cate doua saptamani in diferite locuri de pe platforma Codlea si niciunul nu a murit din cauze ce tin de virusul gripei aviare. Practic, azi, platforma Codlea a fost scoasa din discutie in ceea ce priveste gripa aviara si se poate relua activitatea de baza", a precizat directorul DSVSA Brasov, Dorin Enache.

Dupa semnalarea virusului aviar pe platforma de la Codlea au fost sacrificate circa 800.000 de pasari in fermele celor trei companii, si aproximativ 300.000 din gospodariile populatiei, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, preluate de Mediafax.

Oficialii ministerului de resort au precizat ca valoarea despagubirilor acordate de Ministerul Agriculturii proprietarilor ale caror pasari au fost sacrificate se ridica in total la aproximativ 135 miliarde de lei vechi. Desi a fost confirmata inchiderea ultimului focar de gripa aviara, ornitologii avertizeaza insa ca Romania nu a scapat de pericol. In 20 iulie a inceput migratia pasarilor, fapt ce ar putea sa duca la reaparitia gripei aviare in cursul lunii septembrie, zona Dobrogei fiind cea mai expusa acestui risc. Migratia pasarilor va dura pana in septembrie.

Primele sosite sunt pasarile de tarm, vor urma pasarile de apa si cele rapitoare. Pasarile de tarm si cele de apa prezinta riscul cel mai mare de a transmite virusul gripei aviare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.