Verificarile preliminare efectuate de inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii in cazul disparitiei lui Hayssam au dus la sesizarea Comisiilor de disciplina. Astfel, Comisia de disciplina pentru judecatori va lua in discutie conditiile in care judecatorul Sofica Dumitrascu a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a parasit, pe 27 aprilie 2006, sediul Penitenciarului Rahova unde a fost detinut timp de un an si trei saptamani. Dupa aparitia in presa a informatiilor potrivit carora omul de afaceri sirian Omar Hayssam, acuzat de terorism, ar fi fugit din tara, directorul SRI, Radu Timofte, si directorul SIE, Gheorghe Fulga, au demisionat pe 20 iulie. Alaturi de acestia a demisionat si chestorul general Virgil Ardelean, seful DGIPI din cadrul MAI, aceste demisii fiind urmate pe 21 iulie de cea a procurorului general Ilie Botos. La solicitarea procurorilor, Curtea de Apel Bucuresti a emis, miercuri, 26 iulie, un mandat de urmarire internationala pe numele lui Omar Hayssam, dupa ce anchetatorii au stabilit cu certitudine ca acesta a parasit ilegal teritoriul Romaniei.

Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Comisia de disciplina pentru judecatori, in cazul Sofiei Dumitrascu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I-a penala si Comisia de disciplina pentru procurori, in ceea ce il priveste pe domnul Nastasiu Ciprian, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Verificarile Inspectiei Judiciare au vizat conduita judecatorului si procurorului in exercitarea atributiilor de serviciu in urma sesizarilor mass-media cu privire la cazul Omar Hayssam. Comisiile de disciplina au dispus, in cadrul procedurii disciplinare, efectuarea cercetarii prealabile, urmand sa se pronunte dupa finalizarea anchetei administrative prealabile.

Procurorul Ciprian Nastasiu este cel care a solicitat instantei Curtii de Apel Bucuresti, in aprilie 2006, eliberarea din arest a sirianului Omar Hayssam, pe motiv ca acesta este grav bolnav. Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care s-a ocupat de dosarul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak, a fost demis, luni, din functia de adjunct al procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Judecatorul Sofia Dumitrascu este cea care a decis, saptamana trecuta, reincarcerarea lui Omar Hayssam, dupa ce omul de afaceri sirian a lipsit de la mai multe termene de judecata. Avocatii lui Hayssam nu au putut dovedi cu acte ca sirianul ar fi internat intr-un sanatoriu din judetul Prahova.

In acelasi timp, doctorul care a eliberat adeverinta medicala ce a servit la eliberarea lui Omar Hayssam este investigat atat de Parchetul general, cat si de Colegiul Medicilor, care s-a autosesizat in acest caz. Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Alexandru Serban, a anuntat ca va sesiza Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 5 in legatura cu fapta de fals intelectual pe care ar fi savarsit-o medicul ANP Constantin Tanasescu. Directorul general al ANP considera ca diagnosticul pus de Constantin Tanasescu este nerealist, pentru ca singura analiza medicala care poate dovedi ca un bolnav sufera de metastaza este biopsia.

De parca acum ar mai conta: Pe urmele datoriilor lui Omar

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca ministerul urmeaza toate procedurile legale pentru recuperarea datoriilor acumulate de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. "Firmele la care Omar Hayssam era actionar majoritar, minoritar sau prin interpusi exista in continuare, iar vizavi de aceste datorii noi aplicam procedurile normale", a explicat ministrul. S

ebastian Vladescu a dat exemplul Foresta Nehoiu, afirmand ca in cazul acesteia Omar Hayssam a dat dovada de o "abilitate extraordinara, motiv pentru care finantistii, impreuna cu celelalte organe de stat, vor putea foarte greu sa faca lumina". Ministrul Finantelor a mai spus ca activitatea lui Omar Hayssam este un exemplu pentru noi procese legislative antievazioniste. "Nu pot face un cadru legislativ sa acopere tot ce poate inventa un escroc", a conchis Vladescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.