Aproximativ 400 de romani, din totalul de 1.000 de conationali aflati in Liban, au cerut, pina ieri dupa-amiaza, sprijinul Ambasadei Romaniei la Beirut, pentru a fi evacuati de urgenta

Doua dintre cele trei aeronave prezidentiale ar putea fi folosite pentru a-i aduce acasa pe romanii care urmeaza sa fie evacuati de urgenta din Liban. In functie de cerinte dar si de dotarile tehnice, aeronavele ar putea ajunge fie la Damasc, fie la Istanbul. Decizia a fost luata aseara la sedinta convocata de presedinte cu specialistii in domeniul miliar, informativ si al transporturilor. Singura problema era cea a reconfigurarii interioare a celor trei aeronave, astfel incit numarul de locuri sa fie crescut la peste o suta.

Si compania TAROM a venit cu disponibilul de avioane, dupa ce a comasat o serie de curse, a anulat altele prea putin importante si a adus aparatele aflate in strainatate. SRI si SIE i-au prezentat sefului statului informatiile primite de la partenerii din Orient, potrivit carora conflictul are sanse serioase sa dureze si mai ales sa degenereze. Primul semn al degradarii situatiei este evacuarea familiilor diplomatilor aflati la post in Liban.

Variante de repatriere

Turcia Si Siria sint cele doua variante luate in calcul pentru evacuarea in siguranta a celor aproape 400 de romani care au adresat cereri de repatriere autoritatilor romane de la Beirut. Surse diplomatice ne-au declarat ca varianta evacuarii pe cale aeriana prin Siria, desi mai rapida, nu este foarte agreata din cauza sprijinului acordat de Damasc militantilor Hezbollah.

Cea de-a doua varianta de evacuare, prin Turcia, este considerata mai sigura, in ciuda faptului ca este mai lunga si mai obositoare. Aurel Calin, ambasadorul roman la Beirut, ne-a declarat ca intreaga misiune diplomatica, in colaborare cu ambasadele Romaniei din statele invecinate Libanului, cauta mijloace sigure de transport pentru evacuarea pe cale terestra a cetatenilor romani.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe ne-au declarat ca azi va ateriza la Tripoli o aeronava a companiei Romavia pentru preluarea unei parti a cetatenilor romani care asteapta sa fie scosi din Liban. Pentru transportul terestru al romanilor, ambasada noastra la Beirut asigura securitatea pina la granita cu Siria, de unde vor fi preluati de autoritatile siriene. Surse ale diplomatiei romane ne-au declarat ca Romania a reusit sa obtina sprijinul-surpriza si al autoritatilor de la Tripoli, in Libia, pentru evacuarea romanilor.

Evacuarile, in plina desfasurare

125 de cetateni romani au parasit teritoriul libanez, inca de vineri, prin punctul de frontiera Debousieh, singurul operational la granita de nord a Libanului cu Siria. Nu au existat probleme la punctul de trecere, ne-a comunicat Ministerul Afacerilor Externe roman. Autoritatile siriene au simplificat procedurile de la vama pentru a evita astfel aparitia unor blocaje in acordarea vizei de tranzit pe teritoriul sirian.

Conform estimarilor MAE, in zonele sensibile din Liban se afla aproximativ 1.000 de cetateni romani. Ei sint atit romance maritate cu libanezi, dar si romani aflati la munca in Liban. Inca nu s-a decis evacuarea familiilor diplomatilor aflati in misiune la Beirut, dar este o varianta luata in calcul daca situatia va deveni dramatica. MAE a mai emis ieri un avertisment pentru cetatenii romani, sfatuindu-i sa evite deplasarea in Liban in aceasta perioada.

Avioanele militare sint prea mici

Purtatorul de cuvint al Fortelor Aeriene Romane, cpt. cdr. Liliana Tanase, ne-a declarat ca pina ieri dupa-amiaza nu se primise nici un ordin de la Presedintie legat de mobilizarea avioanelor militare pentru transportul romanilor din Beirut. "Eu sint convinsa ca nu cu avioanele noastre o sa ii aducem, pentru ca acestea au o capacitate foarte mica", a spus Tanase. Avioanele militare disponibile in situatii de urgenta sint AN 24 - cu o capacitate de 48 de pasageri, AN 26 - ce poate transporta pina la 40 de persoane, si Hercules C 130 - avion militar destinat transportului a 92 de militari echipati de lupta. "Sigur ca avioanele noastre nu au aceleasi conditii ca si cele pe care le are Tarom, insa, daca primim ordin, si avioanele noastre pot sa faca misiunea repede si in siguranta", a incheiat Liliana Tanase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.