Cei mai multi dintre copiii adoptati au fost luati de familii din Statele Unite ale Americii, tara care nu a adoptat conventia de la Haga referitoare la pocedurile de informare post-adoptie.

Teodora Berti, directoarea Oficiului Roman pentru Adoptii, afirma ca statul roman incearca in continuare sa afle despre soarta copiilor adoptati si despre care nu se mai stie nimic.

In baza de date a institutiei in cauza, din anul 1997 si pana in prezent exista un numar de 1150 de copii adoptati in strainatate si despre care nu se mai stie nimic.
La inceputul mandatului- afirma Teodora Berti- acest numar era de 1500, dar a scazut deoarece intre timp s-au mai primit rapoarte post-adoptie.

Acestea din urma nu mai sunt insa, de cele mai multe ori, de actualitate.

Se fac demersuri pentru a se afla si soarta a 178 de copii adoptati in perioada moratoriului despre care nu se mai stie nimic.

Situatia copiilor e necunoscuta

Teodora Berti spune ca problema informarilor internationale post adoptii s-a discutat anul trecut la o intrunire de la Haga, dar ca nu toate tarile au semnat conventia privitoare la aceste informari.

Ea a adaugat ca, pe de alta parte, in unele tari nu guvernele au atributia de a se informa despre copiii adoptati, ci organizatii private care nu sunt interesate de acest lucru.

Statele Unite, spre exemplu, nu au semnat conventia de la Haga, dar organizatiile private care au intermediat infierile ar fi fost obligate sa informeze autoritatile romane despre evolutia copiilor-ceea ce nu s-a intimplat in cazul a aproape 500 de minori infiati.

De asemenea, Italia si Grecia nu au trimis nici un fel de rapoarte privind peste 300 de copii.
Exista doua cazuri cunoscute in care copii infiati din Romania au fost batuti sau abuzati sexual de parintii adoptivi.

De asemenea, un raport din Elvetia comunica autoritatilor romane situatia buna a doi copii care se afla in familiile adoptive.

Cei de la Oficiul Roman pentru Adoptii stiau deja ca ambii copii nu mai stateau acolo si se aflau deja in sistemul de protectie al statului elvetian, urmind sa fie adoptati de alte familii.

Uniunea Europeana a semnalat in trecut o serie de nereguli grave in procesul de adoptii internationale din Romania.

Chestiunea a fost si subiect de controverse politice in campania electorala din 2004.
Guvernul Tariceanu a adoptat o masura prin care, practic, asemenea adoptii internationale nu mai sint posibile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.