Minerii din Valea Jiului au inceput sa-si achite datoriile catre Compania Nationala a Huilei, create prin mineriada din 1999, a precizat ieri presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, precizand ca suma virata pana in prezent se ridica la doua miliarde de lei.

Anuntand ca sindicatele au decis de comun acord cu administratia CNH ca datoriile sa fie achitate esalonat, pentru ca sindicatele nu dispun de fonduri suficiente, presedintele Zoltan Lacatas a declarat ca mai sunt de achitat peste 10 miliarde de lei.

"Am reusit sa viram catre CNH aproximativ 2 miliarde de lei vechi in contul pagubelor produse in timpul mineriadei din 1999, iar esalonat vom achita intreaga suma ", a spus Lacatas.

La data de 9 martie 1999, CNH a actionat in instanta Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, solicitand obligarea sindicatelor la plata sumei de 33,6 miliarde de lei, reprezentand pagubele inregistrate pe parcursul grevei generale din perioada 4-22 ianuarie 1999.

Daunele cerute de CNH reprezentau, in opinia companiei, contravaloarea cheltuielilor facute la unitatile miniere cu masa calda acordata ortacilor, alocatiile de carbune pentru consumul casnic, energia electrica folosita la mina si de mineri, apa potabila si industriala, precum si carburantii consumati.

In replica, Liga Sindicatelor Miniere a sustinut ca in perioada grevei generale Compania Huilei nu a fost prejudiciata cu nimic, ci dimpotriva, a avut de castigat, economisind peste 14 miliarde de lei vechi, prin nevirarea la buget a subventiilor pentru carbunele neextras.

Expertizele efectuate au scos insa la iveala alte costuri, Tribunalul Judetean Hunedoara hotarand ca Liga Sindicatelor Miniere trebuie sa plateasca despagubiri de 12,26 miliarde de lei vechi plus 63 de milioane cheltuieli de judecata.

Sindicalistii cer eliberarea imediata a liderilor arestati

Pe de alta parte, considerand ca liderii minerilor din Valea Jiului care au participat la evenimentele din '99 "au fost victime ale intimidarii", sindicalistii au solicitat Guvernului, prin Organizatia Internationala a Muncii (OIM), sa-si exprime parerea cu privire la violarea drepturilor sindicale.

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian au depus o plangere la OIM, reclamand masurile luate fata de Miron Cozma, Constantin Cretan, Romeo Beja, Dorin Lois, Vasile Lupu si Ionel Ciontu.

Potrivit documentului, Miron Cozma si cei cinci lideri sindicali din Valea Jiului "au fost victime ale intimidarii si presiunii in activitatea lor sindicala", iar arestarile si condamnarile au fost facute "contrar responsabilitatilor sindicale si in cadrul exercitiului unei activitati propriu-zis sindicale".

Sindicalistii cer ca "autoritatile competente sa ia masurile imediate pentru ca aceste persoane sa fie eliberate si sa-si recupereze in mod deplin drepturile lor". De altfel, Zoltan Lacatas a declarat ieri ca sindicatele miniere fac toate demersurile legale pentru clarificarea situatiei lui Miron Cozma si a celorlalti lideri de sindicat, dat fiind faptul ca "ei au dus la indeplinire un mandat incredintat de oameni".
Potrivit acestuia, ca urmare a adresei transmise de catre sindicate, reprezentantii Organizatiei Internationale a Muncii au cerut Guvernului Romaniei sa transmita imediat observatii la acuzatiile legate de violarea drepturilor sindicale in Romania formulate de CSM Meridian si Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, urmand ca odata cu primirea raspunsului Guvernului acuzatiile sa fie examinate de catre Comitetul pentru Libertati Sindicale al Consiliului de Administratie al OIM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.