Valul de gripa aviara se apropie de final, numarul de focare este stabil si, conform estimarilor specialistilor, pana in iulie, toate focarele vor fi inchise, a declara ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul reuniunii Comandamentului de combatere a gripei aviare

Nici un nou focar de gripa aviara nu a mai aparut in ultimele sase zile, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. In seara zilei de 13 iunie, erau 127 de focare de gripa aviara. In 118 din cele 127 de focare au fost deja plasati puii santinela, dupa ce au fost finalizate eutanasierea si dezinfectia.

Autoritatile spera ca, incepand de duminica, sa inceapa inchiderea focarelor. Pana acum puii santinela plasati sunt sanatosi cu exceptia unui caz, in judetul Brasov, unde puii au murit din cauza frigului. Situatia este stabila, dar autoritatile ramane in stare de alerta. Pana acum au fost eutanasiate 977.000 de pasari din care peste
700.000 din ferme si aproximativ 200.000 din gospodarii.

Ministerul Agriculturii va gestiona situatia gripei aviare
Incepand de ieri, comandamentul se va muta la Ministerul Agriculturii si va fi coordonat de ministrul de resort, Gheorghe Flutur. Seful executivului a afirmat ca, timp de trei saptamani, cat a fost la conducerea Comandamentului national antiepizootic, obiectivele au fost gestionarea situatiei prin inchiderea focarelor, limitarea extinderii virusului, impiedicarea extinderii la om, identificarea cauzelor, precum si stabilirea responsabilitatilor. "Daca masurile de biosecuritate si normele existente, atatea cate erau, ar fi fost respectate nu am fi avut acest val de gripa aviara", a declarat premierul, precizand ca, "din fericire", nu au existat cazuri de gripa aviara la om.

Potrivit primului-ministru, comisia de ancheta epidemiologica va prezenta, pana la sfarsitul saptamanii, raportul final. Seful executivului a afirmat ca Parchetul cerceteaza 29 de persoane in legatura cu nerespectarea normelor de biosecuritate. Acestea sunt fie de la societatile care nu au respectat normele, fie din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV). "Am cerut Parchetului sa dea prioritate acestor dosare, pentru ca riscurile care decurg din lipsa unor masuri si neaplicarea legislatiei pot fi foarte grave", a aratat Tariceanu.

El a reamintit masurile de schimbare a conducerii ANSV, precum si solicitarea sa ca, la nivelul agentiei, inclusiv al salariatilor, sa se realizeze un audit intern. "Daca nu vor intelege angajatii ANSV ca, de la cea mai modesta pozitie in structura pana la cea mai inalta, au obligatia sa respecte legea, consecintele pe care Romania le poate suporta sunt foarte grave, fie ca este vorba de incidente precum cel cu gripa aviara, fie ca este vorba de nerealizarea unor obiective care tin de integrarea europeana. ANSV are responsabilitati deosebite in ceea ce priveste indeplinirea unor obiective de integrare", a subliniat primul-ministru.

Dosare penale pentru unele substante dezinfectante neadecvate

Au fost deschise patru dosare penale pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare in cazul substantelor folosite la dezinfectarea focarelor de gripa aviara.

La reuniunea de ieri a Comandamentului pentru combaterea gripei aviare au fost facute verificari la 149 de societati comerciale de profil si, pe langa dosarele penale, au fost date trei sanctiuni contraventionale in valoare de 1.100 lei noi.
Cercetarile vizeaza un director general al unui institut pentru controlul produselor biologice si medicamentelor de uz veterinar, precum si responsabili din firme comerciale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.