La Rast situatia juridica a terenurilor nu a fost inca rezolvata din lipsa fondurilor. Punerea in posesie a sinistratilor a fost intarziata de ploile din ultimul timp, in aproximativ o luna fiind pusi in posesie doar 65% dintre sinistrati. Dunarea a facut pagube in valoarea de 1.400 de miliarde de lei si s-au aprobat numai 230 miliarde de lei pentru constructia noului sat, iar infrastructura si energia electrica nu au fost luate in calcul. Guvernul a aprobat un singur tip de casa, deci toate cele 1.200 de case vor fi identice si vor avea doua incaperi cu o suprafata de aprox. 38 mp, iar WC-ul va fi tot in fundul curtii.

Mai este nevoie de 190 de miliarde de lei

Cu toate ca una din conditiile Uniunii Europene este ca fiecare localitate sa aiba statii de epurare in 2018, noul Rast nu va putea fi ca o localitate europeana, deoarece aici nu s-au luat in calcul nici drumurile, nici alimentarea cu apa, nici conectarea la energie electrica, nici canalizarea. Mai sunt necesari cel putin 190 miliarde de lei dupa calculele prefectului Giugea.

"Facem demersuri pentru emiterea unei hotarari de guvern prin care sa se aloce bani pentru infrastructura si reteaua de energie electrica a noului Rast. Dupa primele calcule facute de specialisti, ar fi nevoie de 190 de miliarde de lei, pentru constructia unei retele de 25 de kilometri de strazi comunale pentru care este nevoie de aproximativ 130-140 de miliarde de lei si 25 de kilometri de retea de joasa tensiune", a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. In partea de vest punerile in posesie sunt terminate si se incepe partea de est. "S-a trasat partea de est a noii asezari iar joi voi merge la Rast cu proiectantii pe linie de urbanism ca sa vada amplasamentul si sa ia datele necesare

Planului de Urbanism General (PUG), care va avea mentiuni pentru toate utilitatile chiar daca proiectul de locuinte propus de guvern nu prevede, de exemplu, bai", a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj. "Nu este normal sa faci 1.200 de case la fel si sa numesti acel loc sat. Trebuie sa fie mai multe variante de case, pentru ca eu nu vreau sa fac un lagar. Daca nu ajunge Electrica sa puna becuri pe strazi, cum deosebeste seara omul casa lui de cea a vecinului?!", a mai spus acesta.

Pentru constructia unei case s-au alocat… 200 milioane de lei

Cele 1.840 de anchete sociale au fost centralizate de autoritatile doljene, si in functie de ele, sinistratii din Rast au fost impartiti in doua categorii - 761 de persoane vor beneficia de locuinte construite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), iar restul de 1.079 de sinistrati vor primii materiale de constructie in gospodarii si va trebui sa isi reconstruiasca singuri casele, deoarece manopera pentru aceste constructii nu a fost inclusa in suma primita de la Guvern. Autoritatile doljene au cerut 544 milioane de lei pentru o constructie, dar nu s-a aprobat decat 200 milioane de lei.

Prefectul judetului Dolj, Nicolae Giugea, a promis primarilor doljeni din localitatile afectate de inundatii ca va face demersuri la Bucuresti pentru ca guvernul sa asigure si manopera si ca nu vor fi probleme cu impartirea materialelor de constructii. "Trebuie sa convingem autoritatile centrale sa ne asigure fonduri pentru manopera caselor, deoarece majoritatea sinistratilor care au fost declarati apti de munca sunt foarte saraci. Atunci cand vor fi impartite materialele vom lua angajamente de la sinistrati pentru a nu fi instrainate si vom asigura ordinea publica in localitati". Primarul Rastului, Iulian Silisteanu, nu este de acord ca sinistratii sa-si construiasca singuri casele pentru ca nu se pricep, dar nici nu pot.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.