Un kilogram de grau produs in Romania in 2006 va putea fi cumparat cu aproximativ 5.000 de lei. Acesta este pretul de referinta, stabilit in cadrul Consiliului pe produs, organism care reuneste reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, producatorilor agricoli, procesatorilor, comerciantilor si ai depozitarilor.

Cultivatorii de grau considera ca pretul este bun, lucru care starneste nemultumirea producatorilor de paine.

Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, patronatul din industria painii a spus ca pretul de referinta este o valoare de la care incep negocierile si in nici un caz nu va fi cel cu care fabricile de paine vor cumpara graul din productia interna. El a mai spus ca ce se stabileste la nivel de discutii intre cei prezenti pe piata graului e una, iar realitatea cu totul alta

"Este un pret foarte mare. De fapt, nici reprezentantii producatorilor agricoli n-au crezut ca o sa obtina un asemenea pret. In primul rand, pretul in zona Marii Negre, in Ungaria, in Bulgaria este cu mult mai mic si in mod cert nu se va practica un asemenea pret pentru ca atunci ar veni grau din Ungaria, din Bulgaria si chiar din Ucraina cu taxe vamale 25% la nivelul acestui pret", a spus Aurel Popescu.

Cum s-a ajuns la acest pret

Presedintele Asociatiei producatorilor de cereale din Ialomita, Nicolae Sitaru, a spus ca situatia din tarile de care vorbeste nu e aceeasi cu cea din Romania. El a spus ca de vina pentru pretul care pare mare brutarilor sunt chiar acestia.

"Pretul asta mare e consecinta faptului ca anul trecut au dat preturi de batjocura graului din 2005. Au platit graul chiar si cu 1.600 de lei atunci. Si atunci fermierii au ramas fara bani si nu au fost in stare sa sustina recolta din 2006", a spus Nicolae Sitaru. El a adaugat ca recolta din 2005 va fi mult sub asteptarile Guvernului.

Producatorii de grau nu par dispusi sa lase nici un leu din pret, in timp ce patronatul din industria painii vorbeste de aducerea de grau din import.

Paine cu grau autohton si din import

In aceste conditii, painea care va putea fi cumparata in Romania la toamna va fi una cu grau si din productia interna si din import, potrivit sefului patronatului din industria painii, Aurel Popescu.

"Va fi o negociere intre fiecare furnizor si fiecare cumparator. Dar daca conditiile de piata vor fi de asa natura ca acest pret sa se practice, noi ne supunem regulilor pietei. Si sigur ca daca pretul painii va fi mai mare, el se va vedea si in pretul painii", a spus domnul Popescu.

Insa cultivatorii de grau, se arata increzatori ca pana la urma se va obtine un pret apropiat de 5.000 de lei vechi pe kilogram pentru ca nici graul de import nu e ieftin.

"In anii in care graul a fost putin in Romania, sa-si aduca aminte importatorii ca n-au importat graul cu 100 de dolari cum s-au laudat mereu, ci au adus graul cu 7.000 de lei", a spus Nicolae Sitaru.

La ora actuala, suma cheltuielilor pentru cultivarea unui hectar cu grau este de 16 milioane lei, iar productia medie este 3.000 kg/ha.

La o valoare de 5.000 de lei kilogramul, abia se acopera cheltuielile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.