Firme ale fruntasilor PD au primit canale TV de mare putere

CNA a impartit ultimele frecvente radio-TV din planul national destinat sectorului privat. A fost un moment special pentru ca a fost scoasa la concurs "legendara" retea a III-a terestra pentru televiziune. Aceasta a fost "sparta" la propunerea marilor operatori, astfel incat Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 si Prima TV au obtinut cele mai multe licente. Pe de alta parte, un "buchet" de licente TV a revenit unor firme fara prestigiu in audiovizual, majoritatea infiintate in ultimele luni si avand legaturi evidente cu protipendada politica a Puterii. Daca pana la alegerile din 2004, "gratia divina" la impartirea licentelor a ocrotit interesele PSD, la acest concurs, "duhul sfant al licentelor" a pogorat peste clientela politica a Coalitiei, in special pe Partidul Democrat.

Mircea Nicu Toader, presedintele PD Galati si secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a obtinut prin firma RTV Media o licenta TV de mare putere la Targul Bujor (judetul Galati). Dan Carlan, senator PD, a primit prin firma fratelui sau, Laura SRL, o licenta TV de mare putere si una de radio la Iasi. Viorel Zoicas, om de afaceri si fratele lui Marinel Zoicas, consilier judetean PD la Baia Mare, a luat o licenta TV de mare putere in acelasi municipiu.

Nici partenerii PD la guvernare n-au fost uitati. Aristotel Cancescu (PNL), presedintele Consiliului Judetean Brasov, a obtinut sapte licente de radio pentru Mix FM, prin firmele Canaris (5) si Radio Tampa (2).

CNA, garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale, justifica incredintarea acestor licente prin optiunea pentru "localism" si pluralism. In spatele acestei optiuni ramane, insa, reflexul de a servi Puterea, indiferent de culoarea politica.

La "balul" licentelor radio-TV a dansat Coalitia

Mare vanzoleala la "Inalta Poarta a Audiovizualului" pentru acordarea de licente radio-TV! Au fost ultimele frecvente din planul national pe care Consiliul National al Audiovizualului (CNA) le-a alocat saptamana trecuta. Dupa acest concurs, Consiliul va fi doar spectator la tranzactiile de licente de pe piata libera.

Sesiunea de concursuri a fost, poate, cea mai importanta din ultimii ani. Nu neaparat pentru ca s-a epuizat spectrul de frecvente disponibil, ci pentru ca reteaua a III-a de televiziune, mentionata in legea audiovizualului ca fiind destinata sectorului privat, a fost "sparta" in "pachete". O initiativa inspirata pentru ca in loc ca un singur operator sa ia "lozul cel mare", patru dintre televiziunile nationale private au putut sa ia cate un "pachet", care le ajuta sa-si creasca distributia terestra la nivel national. Sesiunea va ramane intr-o posibila istorie a CNA si pentru ca marcheaza indeplinirea promisiunii lui Ralu Filip ca in mandatul sau sa fie alocate toate frecventele.

Marii operatori nu au pierdut ocazia sa se ospateze din "tortul" scos pe masa. Pro TV si Realitatea TV au primit cate noua canale de televiziune de putere mare din reteaua a III-a. Antena 1 a obtinut sapte, in vreme ce Prima TV s-a multumit tot cu sapte, dar doua dintre acestea (la Iasi si Constanta) sunt de putere mica. Etno TV, program pe satelit distribuit prin cablu, a obtinut pentru prima data distributie terestra in patru localitati.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.