Potrivit concluziilor preliminare ale unei echipe de specialisti epidemiologi, noul val de gripa aviara din Romania isi are originea in fermele de la Codlea, ai caror patroni ar fi ascuns existenta bolii si a gropilor unde au fost aruncate zeci de pasari moarte.

Este infirmata astfel si varianta prezentata ca fiind posibila de catre SRI, cum ca pasarile bolnave ar fi fost aduse din import.

Ce au descoperit specialistii ?

Directorul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV), Gabriel Predoi, spune ca echipa de specialisti epidemiologi condusa de profesorul Nicolae Manolescu a ajuns la concluzia ca reaparitia virusului gripei aviare si contaminarea sutelor de pasari s-au datorat inexistentei masurilor de biosecuritate din fermele de pe platforma Codlea.

Specialistii spun ca virusul nu a fost adus din alta tara. Au existat intr-adevar niste importuri de pui de curca, din Ungaria, facute de firma PATIPROD, dar acestia s-ar fi infectat in Romania.

Gabriel Predoi a dat drept exemplu cea mai noua descoperire a echipei de specialisti: "Echipa a identificat in urma cu doua zile la ferma Patiprod SRL doua gropi in care au fost dusi puii morti, pui de curca, pui care au murit in perioada 24-29 aprilie si care, prin testele rapide identificate in ziua de 25 si 25, s-a identificat virusul gripal aviar. Firma respectiva a ascuns boala."

Virusul a fost confirmat de altfel, prima data, la trei dintre fermele de pe platforma Codlea: Drakom, Patiprod si Aviprod.

Specialistii spun chiar ca peste 80 la suta din focare isi au originea in comercializarea puilor de la aceste ferme.
Drakom Silva de pilda, ar fi contribuit la raspandirea virusului prin comercializarea puilor vii fara acte legale.
Mai mult, toate fermele ar fi ascuns faptul ca le-ar fi murit pui in numar mare si reprezentantii acestora nici nu ar fi colaborat de la inceput cu autoritatile pentru a se stabili cert traseul real al puilor vanduti in tara.

Cat priveste originea infectiei, specialistii merg pe doua variante: contaminarea prin intermediul pasarilor migratoare si circulatia persoanelor si a masinilor neverificate, dublate de nerespectarea masurilor de biosecuritate.

Masuri speciale

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi luate masuri speciale.

"Primul ministru a dispus formarea a zece echipe mixte care vor face supracontroale in prima etapa in urmatoarele judete: Brasov, Prahova si Bacau. In ceea ce priveste transportul de pasari, primul ministru a dispus instituirea de filtre si de controale de politie pe sosele, pentru a preveni transportul ilegal de pasari", a declarat purtatoarea de cuvant a Guvernului.

Oana Marinescu spune ca premierul a mai cerut ca politistii si procurorii sa verifice daca pentru dezinfectie au fost folosite substantele prevazute de lege.

Fermele vor fi si ele reverificate pentru stabilirea transporturilor si pentru a se vedea in ce masura au fost respectate cerintele pentru protectia personalului. Vor fi de asemenea, facute controale preventive in gospodariile din localitatile considerate cu risc ridicat.
75 de focare de gripa aviara

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a anuntat ca in Romania sunt confirmate in prezent 75 de focare de gripa aviara, iar in alte 35 de localitati exista suspiciuni de prezenta a virusului H5.

Potrivit directorului din cadrul Autoritatii Sanitar-Veterinare, saptamana viitoare ar putea fi prezentat un raport final privind cauzele raspandirii gripei aviare.

Cele mai multe focare de gripa aviara se afla in judetul Brasov, 27. Alte 15 sunt in Prahova, 10 in Bacau, 7 in Vrancea, 4 in Valcea, cate 2 in Buzau, Mures, Sibiu, Bucuresti, si 1 in Covasna, Neamt, Arges si Ilfov.
Numarul de localitati in care exista suspiciunea de prezenta a virusului H5 a ajuns la 35. 17 in Prahova, 6 in Brasov, 3 in Vrancea, 2 in Valcea si Bacau, cate unul in Buzau, Alba, Arges, Ilfovu si Bucuresti, sectorul 5.
Pe de alta parte, carantina umana a fost suspendata in focarele de gripa aviara confirmate. Astfel, persoanele si masinile pot circula liber in si din focar cu conditia sa treaca prin filtre de dezinfectie.

De asemenea, Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa schimbe legislatia privind prevenirea gripei aviar, astfel incat sa se treaca la sacrificarea pasarilor chiar dupa primele teste care confirma prezenta virusului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.