Romania a fost gasita din nou vinovata de incalcarea dreptului de proprietate si a dreptului la un proces echitabil, de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. In cel mai important caz, CEDO a dat castig de cauza unui grup de reclamanti cu domiciliul in Statele Unite, Israel si Franta, care au solicitat daune din partea statului roman, ca urmare a pierderilor suferite dateorita confiscarii unui imobil de catre stat in 1949.

Eugene Weissman, Mariana Balan, Rosa Brener Veisman, Liana Alberta Veisman de Neuberger si Karin Weissman Humbert s-au adresat unei instante din Romania in 1998 revendicand dreptul de proprietate asupra unui imobil si a terenului aferent, la acea data ocupat de o ambasada.

Reclamantii au fost pusi in posesie de justitie in octombrie 1999, dar s-au adresat in continuare instantei, solicitand compensarea pentru privarea de venit, ca urmare a posesiei ilegale a statului timp de 50 de ani, adica o suma de peste 30 de milioane de euro.

Incalcare a dreptului la proces echitabil

Instanta a respins cererea, invocand neplata unei taxe de timbru de peste 300 de mii de euro.

CEDO a admis ca justitificata plangerea celor 5 reclamanti, considerand ca prin fixarea unei taxe de timbru mult prea ridicate, a fost incalcat liberul acces la justitie, stipulat in articolul 6, alin.1, al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a dispus acordarea unor daune non-pecuniare celor 5 reclamanti de 40 de mii de euro.

In al doilea caz legat de drptul de proprietate, CEDO a acordat satisfactie lui Dumitru Georgi si sotiei sale Elena din Targu Jiu, care au obtinut o decizie definitiva si irevocabila de recunoastere a dreptului de proprietate asupra a doua suprafete de teren in 1995.

Autoritatile au tergiversat acordarea certificatelor de proprietate pana in 2004. CEDO a decis ca astfel a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, precum si dreptul de proprietate, consfintit de art.1, alin.1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Curtea a dispus plata de daune pecuniare de 2000 de euri si 200 de euro chletuieli de judecata.

Rezolvare amiabila in al treilea caz

In al treilea caz din Romania, Curtea a consemnat o rezolvare pe cale amiabila a plangerii facute de Silviu Mocanu, care actualmente ispaseste o sentinta cu inchisoarea pe viata in penitenciarul Braila, fiind condamnat in 1997 pentru omor deosebit de grav.

Reclamantul s-a plans ca a fost batut in arest de un politist si apoi de un procuror. in urma plangerii sale, autoritatile nu au efectuat o ancheta corecta si i s-a deschis corespondenta trimisa CEDO.

Silviu Mocanu a invocat articolul 3 al Conventiei (interzicerea torturii si relelor tratatmente), art.8 (respectarea secretului corespondentei), art.34 (dreptul de petitie) si art.13 (dreptul la o justa compensatie).

CEDO a scos de pe rol procesul, ca urmare a acceptului statului roman de a-i plati lui Silviu Mocanu daune non-pecuniare si cheltuieli de judecata in valoare de 17 mii de euro.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.