Modificarea Legii 112, prin care fostii chiriasi vor scapa de restrictia vanzarii pentru o perioada de zece ani a bunurilor, a determinat nemultumirea asociatiilor de proprietari

Acestea ii cer presedintelui Traian Basescu sa refuze promulgarea legii in noua sa forma. Specialistii spun ca se exclude varianta unui boom pe piataimobiliara, pentru ca majoritatea imobilelor sunt deja vandute prin tertipuri avocatesti

Modificarea operata legii referitoare la casele nationalizate, marti, in Camera Deputatilor, prin care fostii chiriasi care vor scapa de restrictia vanzarii pentru o perioada de zece ani a bunurilor a determinat nemultumirea asociatiilor de proprietari. Acestia cer ca bunurile sa fie vandute la pretul la care au fost cumparate, dupa intrarea in vigoare a Legii 112.

Legea 112 a fost extrem de criticata la momentul adoptarii, atat de partidele parlamentare, PNL, PNTCD, cat si de societatea civila. Desi au incercat sa blocheze adoptarea acestei legi, diferite asociatii pentru apararea drepturilor proprietarilor deposedati abuziv de stat nu au reusit sa se faca auzite. Pe de alta parte, prohibitia vanzarii locuintelor pe o perioada de zece ani a venit ca solutie pentru impiedicarea fenomenului speculei, deoarece la pretul pietei, in caz de vanzare imediata, majoritatea locuintelor aveau o valoare mult mai mare.

Dincolo de toate controversele iscate in urma acestei modificari, cert este ca prin "legea Calian", adoptata de Camera Deputatilor acum doua zile, proprietatile nu mai pot fi niciodata returnate in natura fostilor proprietari. Acest fapt ii determina pe reprezentantii asociatiilor fostilor proprietari sa ii ceara presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege. "Am facut pana acum nenumarate memorii in care ceream abrogarea acestei legi, insa doar la Curtea Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului ni s-a facut dreptate, spune Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Despagubiti Abuziv de Stat - APDAS. Vom inainta presedintelui Basescu un memoriu pentru a stopa intrarea in vigoare a modificarii Legii 112. In cazul in care vom fi refuzati, cerem ca imobilele sa fie vandute de actualii proprietari la pretul la care au fost cumparate", mai spune Maria Theodoru.

Liber la vanzare

Reglementarea a fost propusa de deputatul conservator Petru Calian, care a venit cu o initiativa legislativa de modificare a Legii 112 din 1995, referitoare la imobilele nationalizate. Conform acesteia, chiriasii din imobilele statului puteau sa cumpere locuintele pe care le primisera in folosinta, dar li se interzicea sa le vanda timp de zece ani. Proiectul de lege aprobat marti de Camera Deputatilor desfiinteaza aceasta prohibitie, astfel incat proprietarii lor sa le poata vinde daca doresc.

Pe de alta parte, analistul imobiliar Artur Silvestri considera ca aceasta modificare nu va avea sorti de izbanda si nu va reusi sa atenueze criticile aduse Legii 112. "Principala piedica a acestor imobile de a participa la piata imobliara a fost interdictia de a vinde pe o perioada de zece ani de la cumpararea proprietatii. Preocuparea pentru corectarea legii a fost permanenta, insa toate incercarile au avut ca efect pastrarea sistemului anterior. Prin urmare, este putin probabil ca aceasta modificare va mai reusi sa corecteze Legea 112", mai precizeaza Silvestri.

Terenurile, la pachet

Perioada de gratie in care vanzarea catre terte parti era interzisa se va incheia in cateva luni pentru cei care au cumparat de la stat imobile imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 112, insa altii au cumparat mai tarziu, ceea ce inseamna ca vanzarea imobilelor in perioada propusa initial va fi scurtcircuitata. Calian explica, marti, ca "legea era asteptata de foarte multa lume" si ca vine "in sprijinul chiriasilor cu virste inaintate care au nevoie acum de bani, pentru a-si restrange spatiul locativ".

Mai mult, proiectul votat ieri extinde aplicabilitatea legii si catre terenurile aferente imobilelor, astfel ca proprietarii le vor putea vinde la pachet casele si terenurile pe care le-au cumparat de la stat dupa 1995. Initiativa legislativa depusa de Calianu a fost respinsa initial de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, in sedinta din 20 octombrie 2005. Ieri, proiectul a fost aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, cu 221 de voturi "pentru", doar 23 "impotriva" si doua abtineri.

40% din case, deja vandute

Potrivit conservatorului Sergiu Andon, presedinte al Comisiei juridice a Camerei, initiativa adoptata de plenul Camerei Deputatilor consta in faptul ca se deschide piata imobiliara si se da liber instrainarilor imobilelor in cauza.

"Au trecut noua ani, s-au evitat afacerile speculative, ca asta se urmarea atunci, proprietarii deposedati eventual ai apartamentelor au putut sa depuna cereri de restituire, au expirat si acele termene. Situatia lor juridica este clarificata, sau daca nu, este in justitie si acele imobile nu se vor instraina. Era timpul ca oamenii sa poata beneficia de proprietatea lor", a apreciat Andon.

Pe de alta parte, Silvestri considera "aceasta decizie nu va influenta semnificativ piata imobliara, pentru ca prin tertipuri avocatesti acesta interdictie a fost eliminata din practica, astfel ca aproape 40% din imobile sunt astazi deja vandute". Modificarea Legii 112 din 1995 vizeaza articolul 11: "Actele juridice de instrainare incheiate cu incalcarea prevederilor art. 9 alin. 6 si ale art. 10 sunt lovite de nulitate absoluta".

Mai mult, articolul 10 arata ca - "Sunt exceptate de la vanzare apartamentele care, la data intrarii in vigoare a legii, beneficiaza de dotari speciale, cum sunt: piscina, sauna, sera, crama, bar, vinoteca sau camera frigorifica. Sunt, de asemenea, exceptate de la vanzare locuintele care au avut destinatia de case de oaspeti, de protocol, cele declarate monumente istorice si din patrimoniul national, precum si cele folosite ca resedinte pentru fostii si actualii demnitari".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.