Ministrul Justitiei si-a retras ieri propunerea ca interceptarea telefoanelor sa treaca de la Serviciul Roman de Informatii la Parchetul General

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut ieri capitolul din Codul de Procedura Penala privind interceptarea telefoanelor si a altor forme de comunicare. Capitolul a fost retrimis saptamina trecuta din plen inapoi la comisie, din cauza ca existau pareri impartite cu privire la cine se va ocupa de interceptarea telefoanelor si a comunicatiilor in cazul unor dosare penale: SRI, asa cum se intimpla pina acum, sau direct procurorii, asa cum cere ministrul Macovei. Mai mult, ministrul Justitiei si-a sustinut public proiectul in urma cu o saptamina.

Sprijinita doar de PD

Discutiile din comisie au fost in contradictoriu, doar deputatii PD sustinind amendamentul ministeru-lui. Monica Macovei le-a explicat deputatilor din comisie ca, indiferent cine asculta convorbirile, dosa-rele ajung in final tot la procurori si ar fi de preferat sa se elimine un interme-diar, in acest caz SRI. In cele din urma, vazind ca are doar sustinerea democratilor, ministrul Monica Macovei a anuntat ca isi retrage amendamentul. Celelalte amendamente care au suscitat de asemenea discutii au trecut. Astfel, ascultarea telefoanelor fara mandat obtinut de la instanta, pentru 24 de ore, s-a prelungit la trei zile, iar perioada de ascultare maxima de 120 de zile s-a prelungit la 180 de zile.

Tariceanu a respins proiectul Macovei

Liberalii s-au opus inca de la inceput amendamen-tului privind ascultarea telefoanelor al ministrului Macovei. Si ieri, inainte de a afla rezultatul votului din comisie, premierul a califi-cat propunerea ministrului Justitiei de infiintare a unei noi structuri de interceptare a telefoanelor drept "de neacceptat". "Deja avem un serviciu care a ascultat in trecut si exista indicii ca unele interceptari nu aveau suport legal. Cu alte cuvinte, propunerea lui Macovei trebuie serios analizata, dar, asa cum este prezentata, nu este acceptabila", a spus Tariceanu. Adoptarea Codu-lui de Procedura Penala a fost mentionat explicit in Raportul de tara al UE, ca prioritate pe care Romania trebuie sa o indeplineasca.

Adoptarea acestuia in Parlament treneaza deja de mai bine de trei luni. In urma cu aproximativ doua saptamini, Monica Macovei acuza Parlamentul ca pune piedici proiectelor importante pentru integrare, referindu-se si la Codul de Procedura Penala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.