Deputatul Partidului Social Democrat Adrian Nastase si fostul presedinte al Camerei Deputatilor Ion Diaconescu au fost audiati ieri, in calitate de martori, de procurorii militari in dosarul mineriadei din iunie 1990. La intrarea in sediul Parchetului, Adrian Nastase a declarat ca nu stie exact de ce a fost chemat in acest dosar. "Inteleg, totusi, ca, dupa 16 ani de la evenimente, de la mineriada aceea, si dupa ani de cand a inceput procesul, inteleg ca marturia mea devine importanta", a spus Adrian Nastase. El a precizat ca in timpul evenimentelor nu facea parte din guvern, fiind membru in Frontul Salvarii Nationale, ocupandu-se cu relatiile externe.

Deputatul PSD Adrian Nastase, care a discutat luni cu procurorii militari despre evenimentele tragice din 13-15 iunie 1990, a declarat ca nu a putut sa dea multe detalii despre tot ce s-a intamplat, deoarece in acea perioada rolul sau in viata politica era unul "extrem de limitat", fiind secretar cu problemele externe ale Frontului Salvarii Nationale si purtatorul de cuvant al acestuia.

"Este adevarat ca, din discutia pe care am avut-o, am descoperit si eu cate lucruri au ramas neclarificate", a spus Adrian Nastase subliniind ca acest dosar este un efort imens din partea procurorilor pentru a reconstitui cele intamplate.

Intrebat de ziaristi daca Ion Iliescu este vinovat de ceea ce intamplat in iunie 1990, Adrian Nastase a afirmat ca aceasta este o tema profund politica, care a fost politizata, dosarul fiind redeschis in 1998 cand presedinte al tarii era Emil Constantinescu.

"Este important ca victimele mineriadelor sa aiba satisfactia morala pe care o cer, dar, in acelasi timp, cred ca si cei care au luat deciziile la momentul acela sa fie intr-un fel intelesi in ceea ce a insemnat momentul istoric ca atare", a adaugat Adrian Nastase.

In dosarul "Mineriada 13-15 iunie" sunt cercetate de o echipa speciala de anchetatori, condusi de procurorul militar Dan Voinea, in jur de 20 de persoane, pentru acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal, crime contra umanitatii, talharie, distrugere, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, arestare ilegala, cercetare abuziva si aplicare de rele tratamente.
In timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, in Bucuresti au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, fiind devastate cladirile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si sediile unor partide politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.