Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat, ieri, activitatea Executivului, atragand atentia asupra intarzierilor inregistrate de Romania in reforma fiscala, restructurarea administratiei publice si derularea procesului de privatizare

Consilierul prezidential apreciaza ca perioada destinata tranzitiei a depasit deja limitele necesare, o urgentare a acestui proces fiind, prin urmare obligatorie. "Intazierile in finalizarea tranzitiei inseamna surse de coruptie si contracte dubioase. Este cazul sa punem capat tranzitiei, iar a pune capat tranzitiei presupune incheierea procesului de privatizare si de restituire a proprietatilor a precizat Stolojan, ieri, la conferinta "Romania 2010. Ce business plan avem pe urmatorii cinci ani", organizata de Ziarul Financiar.

Cel mai important aspect legat de procesul de tranzitie este incheierea reformelor incepute si nefinalizate. Acesta este un pacat al guvernarii in Romania, a precizat Stolojan, referindu-se in principal la intarzierile inregistrate in reforma fiscala. "Dupa un an si jumatate de guvernare, mediul de afaceri nu are inca o imagine clara a politicii fiscale a Romaniei pentru anii urmatori, reclamand, pe buna dreptate, lipsa de predictibilitate, necesara planificarii afacerilor. Strategia fiscala ce va fi propusa in curand de Guvern nu poate avea credibilitate decat daca in spatele ei exista o proiectie a resurselor si cheltuielilor tarii, adica un buget consolidat", a aratat oficialul administratiei prezidentiale.

Procesul de privatizare a lancezit

In ceea ce priveste privatizarea si restituirea proprietatilor, el a afirmat ca, in afara de BCR si unele societati pentru distributia energiei electrice, procesul de privatizare a "a lancezit", cu toate ca era unul dintre cele mai importante obiective ale Executivului. "S-au cheltuit sute de mii de euro pentru consultanta, insa privatizarea nu s-a facut. Complexurile energetice Turceni-Rovinari este un bun exemplu: erau pregatite pentru privatizare, privatizarea nu s-a finalizat, iar acum constatam ca se cere efectuarea de anchete penale. Mai mult, in Raportul Comisiei Europene se arata ca avem peste 1.200 de societati comerciale in care statul are un numar mai mare sau mai mic de actiuni si care nu sunt inca pregatite pentru privatizare", a adaugat Stolojan.

Consilierul s-a aratat nemultumit si de Fondul Proprietatea. "Nu cred ca Romania avea nevoie de asa ceva in al saisprezecelea an de tranzitie, precizeaza consilierul. As fi preferat o solutie care ar fi respectat mai bine principiul juridic si s-ar fi creat si un instrument mai util pe piata de capital. Este clar ca un activ care nu are un statut juridic definit este unul "inghetat", care nu poate crea valoare pentru proprietar, a subliniat ofocialul de la Cotroceni.

Administratie centrala greoaie

Consilierul prezidential s-a aratat nemultumit si de situatia din administratia publica centrala, afirmand ca, desi Guvernul si-a propus restructurarea in aceasta zona in termen de sase luni de la preluarea puterii, acest lucru nu a fost inca realizat. "Administratia centrala trebuie reconstruita din temelii. Exista o gramada de agentii, ceea ce presupune costuri crescute si risipa de resurse, desi Guvernul a promis ca va reforma acest sector", a aratat Stolojan.

Referindu-se la sistemul privat de pensii, el a spus ca infiintarea Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private presupune costuri pentru calificarea personalului si a apreciat ca atributiile acestei institutii putea reveni Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Consilierul prezidential s-a referit si la sectoarele economice care "trag in jos" productivitatea nationala. "De 16 ani, domenii precum cel energetic, agricultura si turismul fie nu suscita interes, fie inregistreaza progrese slabe", a spus Stolojan. "Sectorul energetic are nevoie de investitii considerabile si de restructurare, agricultura ar trebui sa gaseasca un partener in sistemul bancar, iar in turism este necesara dezvoltarea infrastructurii", a conchis consilierul prezidential.

Birocratia respinge investitorii

Ce ne propunem pentru 2006-2010, spune oficialul, este sa continuam cresterea economica cu un ritm mediu anual de 5%, conditie esentiala pentru Romania sa poata reduce decalajele care o separa de tarile dezvoltate. "Sprijinim sporirea investitiilor cu un ritm mediu anual de 12%, ca un factor determinant in dezvoltarea economiei. In acelasi timp, ne-am dori ca exportul sa devina un motor mai puternic al cresterii economice", a precizat Stolojan. Romania trebuie sa devina parte mai activa a noului trend al investitiilor straine directe, care tintesc produse cu valoare adaugata mare, considera consilierul prezidential.

El inainteaza ca exemplu decizia luata recent de compania Renault, prin care se hotaraste stabilirea unui centru de dezvoltare a industriei auto, ce va determina crearea a inca doua mii de locuri de munca. Cu toate acestea, spune consilierul prezidential, birocratia ramane o problema de care orice companie straina se izbeste in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.