Magistratii Tribunalului Bucuresti care au luat ieri in discutie solicitarea Grupului Rompetrol Rafinarie SA de ridicare a sechestrului asigurator instituit asupra actiunilor companiei, au ramas in pronuntare, ne-a informat ieri Biroul de Presa al institutiei amintite.

In sprijinul actiunii, avocatii Rompetrol au invocat faptul ca, in acest caz nu exista o parte vatamata, iar Ministerul Finantelor Publice nu a facut nici o cerere pentru recuperarea sumei mentionate in ancheta procurorilor Ministerului Public.

Avocatul Ovidiu Budusan a sustinut, citat de Mediafax, ca potrivit doctrinei judiciare, sechestrul trebuie instituit asupra bunurilor personale ale inculpatilor, nu asupra bunurilor persoanei responsabile civilmente. Considerand ca "masura sechestrului a fost instituita netemeinic", el le-a explicat magistratilor ca actiunile sechestrate au fost obtinute printr-un contract de privatizare incheiat in octombrie 2000 si ca nu exista probe ca banii investiti ar fi fost dobanditi anterior prin savarsirea vreunei infractiuni.
In replica, procurorul de sedinta a aratat ca la dosar exista o cerere a MFP de constituire de parte civila, cu mentiunea ca urmeaza sa precizeze ulterior care este cuantumul prejudiciului suferit. Totodata, procurorul a precizat ca sechestrul a fost pus pentru a se evita instrainarea bunurilor, in conditiile in care exista acest risc. Reprezentantul Ministerului Public a aratat ca sechestrul a fost instituit asupra a peste 5,4 miliarde de actiuni, fiecare estimata la 0,10 lei noi.

Primul termen al dosarului in care Rompetrol Rafinare SA a facut plangere fata de luarea masurilor asiguratorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost in 28 aprilie, iar urmatorul in 10 mai, nici una din sedinte neputandu-se desfasura, din cauza absentei procurorului de sedinta.

In 7 martie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe actiunile societatii Rompetrol Rafinare aflate in proprietatea actionarului majoritar, Grupul Rompetrol. Cu o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de dolari raportata anul trecut, grupul petrolier este cel mai mare grup industrial romanesc privat, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania si Europa de Sud-Est.

Principalele activitati sunt in domeniile rafinare si vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera, precum foraj, constructii, transporturi.

Presedinte al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu este acuzat de initiere la constituirea unui grup infractional in scopul spalarii unor sume de bani, realizate ca urmare a unei infractiuni precum delapidare cu consecinte deosebit de grave, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani, precum si de manipularea pietei de capital.
El va fi cercetat in libertate in urma hotararii definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

In ceea ce priveste cererera procurorilor de arestare preventiva a cetatenilor americani Philip Stephenson si Colin Hart, acuzati alaturi de Patriciu in acest dosar, asupra acesteia urmeaza sa se pronunte, astazi, magistratii Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.