Ambasadorul Statele Unite ale Americii declara ca in Romania coruptia ramane o mare problema, pentru ca afecteaza si mediul de afaceri, si sistemul sanitar, si administratia publica.

Ambasadorul american la Bucuresti este de parere totusi ca Romania a inceput sa ia masuri impotriva fenomenului.
Nicholas Taubman spune ca prima masura a fost schimbarea clasei politice in alegeri, urmata de masurile luate de actualul ministru al justitiei Monica Macovei.
Ambasadorul SUA crede insa ca e nevoie de eforturi mai mari, in special de trimiterea in fata justitiei a celor care se fac vinovati de acte de coruptie.

"Una dintre modalitatile prin care guvernul roman poate ii ajuta pe investitorii straini, in special pe cei americani, este sa ii determine pe functionarii publici sa nu mai ia mita", a spus ambasadorul american.

"Orice act de coruptie, mare sau mic, slabeste increderea opiniei publice in oficialitati. Este incurajator ca lucrurile au inceput sa se schimbe, speram in bine, dar mai sunt multe de facut."

"Daca functionarii publici deturneaza bani publici, fac contracte pentru prietenii lor sau pentru rude, trebuie sa fie inchisi."

"A venit vremea ca toti cei care au facut acte de coruptie, fie ei si oficiali de rang inalt de azi sau de ieri, sa intre in puscarie. E cel mai bun remediu impotriva coruptiei", a spus ambasadorul Statelor Unite.

Ce alte obstacole vede amabasadorul pentru Romania?
Domnul Taubman crede ca Romania nu are inca legi stabile si predictibile. De asemenea, birocratia ar trebui redusa si autoritatile ar trebui sa nu ia decizii fara consultarea mediului de afaceri, spune ambasadorul american.

Domnul Taubman mai cere guvernului sa respecte contractele, aluzie la faptul ca noul guvern a schimbat clauzele contractului semnat de fosta guvernare PSD cu firma americana Bechtel pentru constructia autostrazii Brasov-Bors.

De asemenea, Nicholas Taubman insista ca Romania nu are drumuri europene si nu-si permite sa intarzie constructia lor, dupa ce guvernul a vrut sa amane proiectul Bechtel.

"Un angajament din partea autoritatilor trebuie sa fie respectat. Nu conteaza ce partid e la putere", a spus oficialul american.

"Cand o companie are un contract cu guvernul, nu exista fosta sau actuala putere. Daca oamenii cred ca in Romania lucrurile stau altfel, atunci investitorii vor fi incurajati sa plece in alta parte."

"As recomanda guvernului sa-si achite facturile la timp. Sa fie un bun negociator dar unul care-si respecta cuvantul si angajamentele o data asumate", a incheiat Nicolas Taubman.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.