Inca un miner si-a pierdut viata la locul de munca, in mina Lupeni, si alti patru sunt raniti

Potrivit statisticilor, frecventa accidentelor de munca in industria extractiva este de cateva ori mai mare decat media pe economie, desi numarul acestor incidente si cel al angajatilor din minerit a scazut constant in ultimii ani. Multi dintre mineri sunt accidentati in surpari de galerii, altii cad victime ale exploziilor provocate de acumularile de gaz metan. Pe de alta parte, unele dintre instalatii si utilaje de transport cedeaza, in urma folosirii indelungate. Cea mai periculoasa zona a fost mereu Valea Jiului (unde au loc in jur de doua treimi din totalul accidentelor din industria extractiva), urmata de bazinul Olteniei.

Un miner a murit, iar alti patru sunt in spital pentru investigatii dupa ce au fost surprinsi de o viitura puternica in exploatarea miniera Lupeni. Barbatul care a murit se numea Ilie Boca si a lasat in urma sa cinci copii. Cei patru supravietuitori au stat blocati in subteran mai bine de doua ore. La ora producerii accidentului, ora 16, sapte mineri lucrau in subteran, in schimbul al doilea, in orizontul 330 in zona numita "Putul Stefan" din mina Lupeni. Ei pregateau deschiderea unui nou abataj. Cinci dintre ei au fost prinsi de viitura. Un curent de apa extreme de puternic, care a adus cu sine si material din subteran, si care i-au surprins pe cei aflati la lucru.

Pe langa cei cinci, la locul incidentului se mai gaseau ortaci care se pregateau sa iasa din subteran, ceea ce au si reusit sa faca salvandu-si astfel vietile. Imediat in cautarea celor cinci prinsi in subteran au plecat echipe de salvatori dar si cativa mineri de la abatajele din apropiere. Autoritatile locale spun ca accidental s-a produs in timp ce minerii lucrau, organizati in doua echipe, la deschiderea unui abataj, respectiv a unui siloz de materiale. Nimeni nu-si poate explica de unde a navalit apa care a antrenat si material din subteran. Localnicii dar si specialistii din cadrul minier si cei ai inspectoratului de munca teritorial spun ca de vina ar putea fi ploaia torentiala care nu a contenit toata ziua de luni.

Prefectul de Hunedoara nu exclude insa nici ipoteza ca declansarea viiturii sa fi fost rezultatul unui lucrari mai vechi executata in mina prin anii ‘90. Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, s-a deplasat ieri dimineata la mina Lupeni impreuna cu reprezentanti ai Corpului de Control si ai Directiei Resurse Minerale, pentru a evalua situatia. Corpul de Control al ministrului va verifica modul in care s-au facut investitiile in echipamente la aceasta mina. In sedinta de Guvern de miercuri, ministrul Seres va propune acordarea unui ajutor financiar pentru familia minerului decedat.

Mina Lupeni, din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, este considerata de specialisti o mina viabila, la care se va continua activitatea. Ministrul Economiei si Comertului Codrut Seres a sustinut, printre altele, potrivit unor surse locale, ca este posibil ca lucrarile de exploatare de acum 16 ani sa fi dus la formarea unei pungi de apa in subteran. Seres a mai anuntat ca familia victimei va primi, printr-o hotarare de Guvern, un ajutor de 140 de milioane de lei vechi, pe langa cele 60 de milioane primite conform contractului colectiv de munca. Minerul decedat, Ilie Boca, de 32 de ani, lucra in mina de 25 de ani. Familia sa va primi de la Compania Nationala a Huilei Petrosani un ajutor banesc de 60 de milioane de lei. Medicii spun ca starea minerilor internati in spital este relativ buna. Unul dintre minerii salvati are un brat fracturat, iar un altul este hipertensiv.

Valea Jiului, cea mai periculoasa zona miniera

Potrivit statisticilor, frecventa accidentelor de munca in industria extractiva este de cateva ori mai mare decat media pe economie, desi numarul acestor incidente si cel al angajatilor din minerit a scazut constant in ultimii ani. Multi dintre mineri sunt accidentati in surpari de galerii, pentru ca lucrarile de sustinere sunt realizate in subteran fara respectarea regulilor de siguranta a muncii. Altii cad victime ale exploziilor provocate de acumularile de gaz metan.

Pe de alta parte, unele dintre instalatii si utilaje de transport cedeaza, in urma folosirii indelungate. Tuturor acestora li se adauga factorul uman. Cea mai periculoasa zona a fost mereu Valea Jiului (unde au loc in jur de doua treimi din totalul accidentelor din industria extractiva), urmata de bazinul Olteniei.
Iata cateva din accidentele care au indoliat Valea Jiului:

• Pe 26 iulie 1996, trei mineri si-au pierdut viata, intr-un accident produs la Mina Petrila

• Tot la aceasta zona miniera, in acelasi an, la 13 septembrie, cinci mineri si-au pierdut viata, ca urmare a unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de carbune. Deflagratia a surprins sase mineri, dintre care cinci au murit pe loc • Pe 19 mai 1997 o scanteie la o instalatie electrica improvizata a provocat o aprindere de metan, intr-un abataj de mineri Dalja. Explozia a dus la moartea a sase mineri si ranirea altora sapte

• Unul din cele mai grave accidente din minerit s-a produs pe 7 august 2001, la mina Vulcan (in Valea Jiului): 14 mineri au murit si unul a fost ranit dupa o explozie produsa in subteran. Explozia a fost provocata de un scurt-circuit al cablului de impuscare produs intr-un mediu cu acumulari mari de metan

• Intre anii 2002 si 2004, in minele din Valea Jiului, la Vulcan, Rodna, Petrila, Balan si Lonea au mai murit 14 ortaci, si peste zece au fost grav raniti

• Pe 6 iulie 2005, doi mineri au murit in urma unui accident de munca produs la exploatarea miniera Petrila, corpurile lor fiind gasite sub mormane de carbune.

Unul dintre supravietuitori spune ca a avut in minte imaginea copiilor sai

Unul dintre supravietuitorii accidentului din mina Lupeni, Dumitru Gherman, este marcat de evenimentul prin care a trecut pe 8 mai si afirma ca s-a gandit cel mai mult la copiii sai atunci cand incerca sa scape cu viata.

"Am auzit un zgomot puternic. Apoi am vazut cum apa venea prin abataj, ca pe o conducta. In timp ce fugeam cu ceilalti colegi, prin minte mi se perinda imaginea celor doi copii ai mei. Am avut inspiratia de a intra pe o galerie laterala si am scapat. Daca ma pierdeam cu firea, muream", marturisea minerul supravietuitor, in varsta de 32 ani. Un alt miner, Cornel Godniciuc, care lucra intr-un abataj invecinat galeriei in care s-a produs viitura, a participat la operatiunile de salvare. El s-a ranit la mana stanga, in timp ce incerca sa-l elibereze pe unul dintre supravietuitori. "Am auzit zgomot pe galerii, iar mai multi colegi au zis ca s-a intamplat ceva la 330. Am luat repede lopeti si sape si ne-am dus acolo.

Cand am ajuns, l-am vazut pe Valcan ingropat, pana la brau, in pietrisul adus de apa. Am inceput sa sapam si ne temeam sa nu se surpe ceva in galerie. La un moment dat, am bagat mana sa-i eliberez un picior si m-am ranit", relata Godniciuc, in varsta de 33 ani, afirmand ca nu va renunta la minerit. Supravietuitorii din accidentul de la mina Lupeni au suferit rani superficiale, dar au trait un soc emotional puternic, peste care vor trece mai greu, este de parere dr. Ana Maria Neagoe, de la Urgenta Spitalului din Lupeni. Ea a apreciat ca acestia se vor reface fizic in scurt timp, dar vor avea nevoie de mai multe zile pentru a-si reveni complet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.