Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a acordat un interviu agentiei Rompres in care vorbeste despre reforma sanitara, cu problemele pe care acest proces le implica - nemultumiri din partea medicilor, a farmacistilor si a populatiei.

Eugen Nicolaescu a explicat de ce este necesara modificarea listei de medicamente compensate si a sistemului de distribuire a acestora si argumenteaza oportunitatea trecerii plafonului de medicamente compensate, de la farmacii la medicul de familie.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii dezvaluie faptul ca nu este tocmai multumit de actuala structura a institutiei pe care o conduce si prezinta cateva dintre schimbarile pe care le are in vedere. El precizeaza ca Romania este astazi mult mai pregatita pentru a face fata epidemiei de gripa aviara si prezinta principalele componente ale unui program de 10 miliarde de lei vechi pentru informarea populatiei in legatura cu aceasta maladie. A vorbit despre problemele cu care sistemul sanitar se confrunta din cauza retrocedarii unora dintre cladirile in care functioneaza institutiile medicale.

El a explicat ca daca ar fi mers fragmentat in restructurarea sistemului, avand in vedere numai anumite sectoare, anumite componente, probabil ca reforma ar fi fost schioapa si nu ar fi produs efectele pe care le scontau. Lucrul cel mai important este ca s-au identificat lipsurile, neajunsurile si ca se incearca modificarea lor, in sensul de a le face functionabile si, totodata, a li se da o coerenta ca sa functioneze sub o singura strategie, sub o singura filozofie de reforma.

Probabil ca nu in aceeasi masura sunt vizibile pentru cetateni capitolul referitor la medicament, care este un capitol strict tehnic, dar care are importanta lui in ceea ce priveste integrarea europeana. Listele de medicamente compensate si gratuite vor fi facute pe grupe terapeutice si trebuie dimensionate in functie de bugetul pe care il are Romania. Pentru spitale, tratamentele care vor fi aplicate de catre medici vor urmari protocoalele terapeutice, adica pentru boli identice se vor incerca tratamente similare. vor merge apoi la Comisia Nationala de Transparenta.

Spitalele vor fi redimensionate

Unele spitale vor fi redimensionate, altele restructurate, reorganizate. La unele se vor face sectii suplimentare, la altele se vor desfiinta anumite sectii, in functie de indicatorii avuti. Toate aceste lucruri se vor discuta si la final, undeva la mijlocul lunii iunie, se va anunta public decizia. Un pachet de servicii medicale nu s-a facut niciodata in Romania, si se va avem curajul a se promova incercandu-se ca, in cativa ani, sa fie imbunatatit. Trebuie pornit cu un pachet, iar apoi, pe masura ce el va fi implementat si va produce efecte, se va sti unde e nevoie sa fie corectat. Poate ca intr-o parte am pus prea mult, poate in alta am pus mai putin. E greu sa va spun astazi. De aceea am chemat atat de multe comisii, atat de multi specialisti - sunt intre 250 si 300 de medici care vor lucra la acest pachet.

Transferare a plafonului pentru medicamente compensate si gratuite de la farmacii la medicul de familie a provocat nemultumiri deoarece oamenii nu au fost informati. Sistemul prost este cu plafonarea la farmacii. Suntem unica tara din Europa care face asa ceva. S-a dovedit in toata aceasta Europa catre care noi ne indreptam ca aceasta alternativa este proasta si, deci, trebuie sa o schimbam. Privind medici care au primit mita oamenii nu se vor duce sa reclame la politie ca au dat mita si spaga pentru medic, dar in schimb o recunosc de fiecare data. Sigur, oamenii dau si din convingere, din buna credinta, din generozitate si din multumire pentru serviciile prestate. Face parte din mentalitatea noastra ca popor.

Restructurari birocratice si medici cu salariu mare

In actuala structura a Ministerului Sanatatii este o structura birocratica, care nu este eficienta si nu a schimbat-o pana acum pentru ca se astepta venirea cu legea de reforma. Atunci se va putea schimba structura organizatorica a ministerului existand deja in lege cateva lucruri care obliga a se face acest lucru. Asigurarile private nu vor mai fi la modul in care discutam de o perioada de timp. Noi vorbim de un pachet de asigurari private de sanatate la care ai dreptul. Pachetul, evident, va fi si el dimensionat la un nivel pe care il vom calcula in urmatoarele trei luni cu comisia de supraveghere a asigurarilor si va fi complementar asigurarilor sociale de sanatate.

Cei care vor dori sa plateasca aceste asigurari complementare si suplimentare private de sanatate vor putea sa beneficieze de niste servicii in plus, de niste servicii superioare, daca vreti, din punct de vedere al numarului si al calitatii. Daca se asigura servicii private de sanatate este clar ca si medicii vor beneficia de bani mai multi si este o metoda care se adauga aceleia privind sectiile private in spitalele publice, prin care le dam medicilor bani mai multi si, in acelasi timp, ii constientizam pe cetateni ca nu are rost sa dea din buzunar spaga sau mita pentru ca medicul acela este platit prin tarifele afisate, prin onorariile cunoscute si pe care omul le plateste contra unei chitante.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.