Ieri in cadrul conferintei de presa organizata la sediul M.A.I., ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat situatia privind efectele generate de cresterea debitelor fluviului Dunarea. Ministrul Vasile Blaga a precizat ca scaderea numarului persoanelor evacuate se datoreaza faptului ca o parte dintre acestea s-au intors in propriile case, sens in care Vasile Blaga a reluat apelul transmis ieri catre populatie de a da curs recomandarilor autoritatilor.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat ieri dimineata situatia privind efectele generate de cresterea debitelor fluviului Dunarea. Astfel, 12 judete sunt afectate de inundatii, iar numarul persoanelor evacuate a scazut fata de ziua precedenta la 5.750 persoane. Vasile Blaga a precizat ca scaderea numarului persoanelor evacuate se datoreaza faptului ca o parte dintre acestea s-au intors in propriile case. In acest sens, el a facut apel la populatia sinistrata sa respecte apelul autoritatilor si sa isi paraseasca locuintele aflate in pericol de inundare.

"Daca se va rupe digul de la Bistret, zonele mai inalte din aceasta localitate, chiar daca nu vor fi inundate, vor fi izolate, acest fapt urmand a ingreuna actiunile autoritatilor de sprijinire a populatiei", a precizat ministrul. Ministerul Administratiei si Internelor asigura interventiile necesare in zonele afectate de inundatii, cu 1.575 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera. La interventii participa, de asemenea, 611 de angajati ai MApN si 1.707 de angajati ai altor structuri ale statului. MAI actioneaza cu 562 de utilaje - 67 de autoturisme, 140 de autocamioane, 33 de autobasculante, 43 de autospeciale, 17 de vole, 7 barci cu motor, 32 de motopompe, 53 de tractoare, 22 excavatoare, 31 buldozere, etc.Privind ajutorarea populatiei evacuate, in continuare, se asigura de la rezerva de stat, prin intermediul Prefecturii Dolj, alimente si apa minerala.

In alta ordine de idei, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a declarat, la Braila, ca incinta Borcea de Jos din judetul Ialomita este solutia de rezerva pentru o noua deversare controlata a Dunarii, in cazul in care cresterea nivelului fluviului va impune o asemenea masura. Sulfina Barbu a precizat ca este vizat compartimentul trei din incinta Borcea de Jos, care indeplineste criteriile impuse pentru o deversare controlata, respectiv nu sunt locuinte in zona, iar pagubele estimate sunt minime. In ceea ce priveste locatiile propuse de autoritatile locale pentru deversari controlate in judetul Braila, respectiv doua foste orezarii din Insula Mare a Brailei, situate in localitatea Gropeni, Sulfina Barbu a spus ca aceste incinte nu pot fi folosite, deoarece exista pericolul inundarii unor localitati din zona.

Sulfina Barbu a precizat ca starea de alerta din judetele riverane Dunarii se va mentine pana cand nivelul fluviului va scadea sub cotele de atentie si pericol, moment in care se va trece la repararea digurilor. Dunarea masura joi dimineata, in zona Braila, 687 de centimetri, nivel identic cu cel inregistrat miercuri, iar prognozele indica, potrivit ministrului Mediului, o scadere cu patru centimetri, date fiind efectele benefice ale deversarilor controlate efectuate in amonte. Sulfina Barbu a venit in Braila inca de miercuri noapte, pentru a verifica lucrarile de consolidare a barajului de la Chiscani, considerat unul dintre cele mai vulnerabile din judet, iar joi dimineata a convocat la prefectura reprezentantii comandamentului local pentru situatii de urgenta.

Sprijin de urgenta pentru copiii afectati de inundatii

Organizatia Salvati Copiii Romania a demarat un program de sprijinire a victimelor inundatiilor din ultimele zile, urmarind cu prioritate ajutorarea de urgenta a celor peste 1.700 de copii, provenind din familiile sinistrate din judetele grav afectate, Dolj si Caras-Severin. Pentru inceput organizatia va acorda asistenta in valoare de 40.000 euro, printr-un program care se desfasura pe parcursul a trei luni si va consta in actiuni multiple de interventie umanitara.

Actiunile organizatiei in cele doua judete se vor axa pe acordarea de imbracaminte, incaltaminte, produse igienico-sanitare, alimente, apa minerala copiilor nevoiti sa depaseasca consecintele traumatizante produse de inundatii. Salvati Copiii urmareste sa acorde, in primul rand, sprijin de urgenta copiilor din satele Rast si Poiana Mare, judetul Dolj si satul Ghertenis, comuna Berzovia din judetul Caras-Severin, grav afectate de inundatii. Organizatia se preocupa, in egala masura, de analiza situatiei acestor copii pentru a preveni eventualele cazuri de raapire sau trafic. Salvati Copiii va incerca sa atraga in acest demers si companiile private care pot furniza si alte materiale utile copiilor din zonele afectate. Organizatia mizeaza, de asemenea, pe sprijinul autoritatilor locale pentru aplicarea acestui program si livrarea ajutoarelor acolo unde este nevoie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.