Omul de afaceri Alexandru Marian Iancu, arestat preventiv in dosarul Rafo, a fost pus in libertate, ca urmare a deciziei de ieri a Curtii de Apel Bucuresti care a admis contestatia inculpatului fata de decizia instantei inferioare. Concret, judecatorii au casat hotararea initiala, apreciind ca Tribunalul Bucuresti ar fi comis anumite vicii de procedura cand a emis mandatul pe numele omului de afaceri. Propunerea procurorilor de arestare a omului de afaceri se va rejudeca la instanta inferioara.

De altfel, miercuri, in fata judecatorilor Curtii, avocatul Ion Neagu a sustinut ca masura arestarii lui Marian Iancu a fost luata ilegal, fara a se demonstra care sunt indiciile temeinice sau probele care au stat la baza acestei masuri. Mai mult decat atat, avocatul a sustinut ca nota prin care s-a dispus masura arestarii lui Iancu a fost absolut identica cu cea prin care s-a dispus arestarea preventiva a lui Ovidiu Tender (in acelasi dosar - n.r.), fiind trecuta chiar aceeasi data de 3 martie.

Referitor la acest aspect, procurorul de sedinta a depus o incheiere rectificativa prin care data de 3 martie, din incheierea de sedinta prin care s-a dispus arestarea lui Marian Iancu, a fost corectata in 4 aprilie, data la care s-a luat aceasta masura.

Cu privire la argumentele procedurale in baza carora a fost luata masura arestarii, avocatul lui Iancu a sustinut ca privarea de libertate nu a fost justificata, nefacandu-se dovada ca a fost in interesul urmaririi penale.

Curtea de Apel Bucuresti a admis criticile avocatului lui Marian Iancu si a decis rejudecarea propunerii de arestare preventiva formulata de Parchet.

La data de 20 februarie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu, pentru infractiuni de natura economica prin care ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 2.700 de miliarde de lei vechi, informa Ministerul Public.

Din probele existente la dosar rezulta ca Tender si Iancu ar fi constituit o grupare de criminalitate organizata, in care au cooptat si alte persoane (invinuite sau inculpate in dosar), pentru a obtine fonduri frauduloase a caror sursa urma sa fie disimulata. Pe de alta parte, procurorii Parchetului instantei supreme verifica traseul banilor obtinuti de Marian Iancu, prin operatiuni ilicite, anchetatorii avand indicii ca sumele ar fi fost folosite pentru plata antrenorilor de la echipa de fotbal Poli Timisoara, unde activeaza Gheorghe Hagi, potrivit unor surse judiciare.

La dosarul cauzei au fost depuse mai multe sesizari ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) care a comunicat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca omul de afaceri Marian Alexandru Iancu, dupa ce a fost trimis in judecata pentru fapte de natura economica, a continuat anumite actiuni de spalare de bani.

Concret, anchetatorii sustin ca Iancu ar fi contribuit la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fapte asimilate infractiunii de spalare a banilor, asa cum rezulta din informarile ONPCSB, pentru a disimula sursa ilicita a sumelor obtinute prin activitati ilicite.

Acuzatiile la adresa lui Iancu sunt de spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Faptele vizeaza activitatea SC Rafo Onesti si SC Carom SA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.