Romania va publica oficial o lege a achizitiilor publice, armonizata cerintelor UE abia in luna iunie, dupa raportul de monitorizare din 16 mai, a declarat Jeni Ionita, coordonator Programe ISPA din cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania. In momentul de fata in Romania achizitiile publice sunt reglementate prin intermediul Ordonantei de Urgenta 60 pe 2001. In cadrul acestei ordonante nu sunt cuprinse precizari referitoare la concesionare, acest aspect urmand sa fie pus la punct abia in iunie, odata cu publicarea oficiala a legii pentru achizitii publice.

Aceasta in conditiile in care in raportul de monitorizare din luna octombrie de anul trecut, sectorul achizitiilor publice era marcat cu stegulet rosu, adica zona de maxima preocupare din partea Comisiei Europene. Reprezentantul citat a declarat ca starea in care se afla legea este cunoscuta atat de autoritatile romane, cat si de cele europene, precizand ca oficialitatile aflate de ambele parti si-au asumat aceasta intarziere a legii.

Doua noi tipuri de contracte

Legea care urmeaza sa devina publica in iunie reglementeaza modul de atribuire a contractelor de achizitie publica si modalitatile de solutionare a contestatiilor. Conform legii, tipurile de contracte care pot fi stabilite vizeaza trei categorii, ultimele doua constituind o noutate in legislatia romaneasca. Prima se refera la contractele de achizitie publica, acestea se refera la achizitii de lucrari, fie de servicii, sau de furnizare de produse sau de bunuri. Cea de-a doua categorie se refera la contracte de concesiune a unor lucrari, si in contrapartida lucrarilor executate, concesionarul are dreptul sa exploateze rezultatul lucrarilor. Iar cea de-a treia categorie vizeaza contracatele de concesiune a unor servicii, iar in contrapartida serviciilor prestate, concesionarul are dreptul de a exploata serviciile.

In acest moment Romania beneficiaza de suport substantial din partea UE pentru dezvoltarea si consolidarea cadrului legal de achizitii publice in Romania. Anul acesta a fost lansat un program de training a autoritatilor contractante, centrale si locale, din fonduri europene care se deruleaza pe o perioada de 12 luni, iar suma acordata este de 2 milioane de euro.

Anca Boagiu: "Suntem deja tratati ca un stat membru"

"Suntem deja tratati ca un stat membru, ni se acorda tot creditul, pentru ca Romania a dovedit ca se tine de promisiuni si isi indeplineste angajamentele asumate, progresele inregistrate sunt dovezi concrete, care vor pleda pentru aderarea noastra la 1 ianuarie 2007", a declarat ministrul Anca Boagiu, aflat in vizita la Bruxelles.

Scopul ministrului a fost acela de a transmite oficialilor europeni ultimele evolutii in procesul de pregatire a aderarii, informatii necesare elaborarii raportului de monitorizare care va fi publicat in 16 mai. La reuniune au participat reprezentantii Directiei Generale Extindere, Michael Leigh, director general, Timo Summa, seful unitatii Romania, Wenceslas de Lobkowicz si experti ai unitatii acestuia. In cadrul acesteia, responsabilii din ministerele de linie au prezentat ultimele masuri adoptate in vederea indeplinirii angajamentelor asumate, astfel incat Romania sa poata evita activarea clauzelor de salvgardare, la data aderarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.