Distrigaz Sud promite ca de la 1 iulie 2007, toti clientii sai vor plati exact atatea gaze cate consuma, gratie unui nou sistem de facturare ce se foloseste in Uniunea Europeana

Totusi, ca sa intelegi ce platesti cand se invarte contorul la gaze va trebui sa fii toba de cunostiinte de inginerie. Practic, gazele vor fi platite in lei pe kWh, exact ca lumina. Chiar daca pe contorul din apartament vor aparea cati metri cubi de gaze s-au consumat intr-o luna, pe factura va fi trecuta energia pe care o da flacara aragazului. Pe de alta parte, daca acum pretul gazelor in Romania este de 2,36 eurocenti pe metru cub, din iulie 2007, vom ajunge sa platim acelasi pret la gaze ca si membrii UE, care acum scot din buzunare 3,78 eurocenti corespunzator aceleiasi cantitati.

Pe intelesul cui pricepe

In esenta, gazele nu se vor mai masura in metri cubi, ci in kilowati/ora. Daca e sa plecam de la explicatiile specialistilor de la Distrigaz Sud, povestea sta cam asa:

Energia pe care o va consuma fiecare roman, lunar, se va calcula inmultind cantitatea de gaze naturale primita, in metri cubi, cu media coeficientilor de putere energetica, in kWh/mc, cu care intra gazele naturale transportate de Transgaz in reteaua de distributie. Distrigaz Sud va masura in fiecare zi puterea calorica din punctele de intrare in retea si va face media lunara a coeficientului de variatie pentru a stabili cati kWh trec pentru fiecare metru cub de gaze. In final, cu toata aparatura, matematica si fizica puse la bataie, nimeni nu va controla calitatea gazelor la aragaz sau energia care va intra in case. Ca sa-si mai poata reduce cheltuielile cu "energia" din casa, romanii nu vor avea alta posibilitate decat sa-si izoleze locuintele cat mai bine.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.