Fluviul ameninta cu un debit fara precedent

Viitura de pe Dunare ar putea fi mai violenta decat cea estimata initial. Hidrologii au luat in calcul si varianta in care debitul fluviului ar inregistra, la intrarea in tara, un record absolut:14.500 de metri cubi pe secunda. De duminica, judetele limitrofe Dunarii vor intra in stare de urgenta de gradul I. Autoritatile au decis sa taie in carne vie daca sunt incalcate masurile de aparare.

Proprietarii caselor din zonele inundabile de pe Dunare nu vor primi niciun ban pentru locuintele distruse de viitura daca nu au autorizatii de costructie, a declarat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor. "Chiar in cazul unui debit de 14.500 de metri cubi pe secunda, vor fi afectate doar locuintele din zonele inundabile. Am dat ordin prefectilor sa investigheze cum au fost construite, daca au sau nu autorizatie. Vom verifica cine si pe baza caror legi a eliberat aceste autorizatii si ii vom trimite in instanta pe vinovati", a precizat Blaga.

Astfel de situatii se regasesc in judetele Calarasi, Ialomita si Tulcea. Autoritatile au hotarat ieri, in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, sa opreasca circulatia pe digul dintre localitatile Macin si Smardan in timpul noptii si sa limiteze viteza la 30 de kilometri pe ora ziua. Circulatia navelor va fi restrictionata pe sectorul Oltenita- Sulina. Patru elicoptere vor fi pregatite pentru interventii de urgenta. Lucratorii Ministerului de Interne vor fi consemnati in cazarma, pentru a putea interveni eficient in cazul revarsarii Dunarii.

Ploile ne vor ocoli in perioada critica, de crestere a debitelor Dunarii, a aratat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. "Va mai ploua astazi, in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, unde este posibil sa fie cantitati de 15 - 20 de litri patrati, dar, din fericire, urmeaza o pauza pana la 12 martie", a spus Sandu.

Raurile in tara s-au mai "domolit", ceea ce inseamna un aport cava mai redus de apa in fluviul furios. "Am luat in calcul doua scenarii: primul ca varful viiturii va aduce pe Dunare un debit de 13.600 de metri cubi pe secunda, iar al doilea prevede ca la intrarea in tara, Dunarea va avea 14.500 metri cubi pe secunda, adica un record absolut", spune Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie. Varful viiturii, adica debitul maxim, ar putea intra in tara pe 9 aprilie. "Unda de soc" se va propaga pe Dunare, traversand toate cele 10 judete riverane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.