Olli Rehn a prezentat aseara stadiul Romaniei in fata Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European

Progresele in lupta anticoruptie si sistemul judiciar, dar si intirzierile din agricultura si sistemul TVA au fost mentionate aseara la Strasbourg de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, in discutiile cu europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe. Cu mentiunea ca datele nu sint cele finale, ca in timpul ramas pina la raportul din mai atit Romania, cit si Bulgaria mai pot implementa o serie de masuri. In declaratiile sale anterioare, Rehn a subliniat ca "obiectivul 2007 este fezabil pentru ambele tari".

Intelegere politica

Briefingul face parte din intelegerea politica din 2004, cind Parlamentul European s-a opus pina in ultimul moment votarii Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei. Atunci, Comisia Europeana a cazut de acord ca Parlamentul sa fie asociat in continuare la procesul decizional privind cele doua tari, desi doar cu titlu consultativ. Pe 26 aprilie va avea loc o dezbatere in PE privind data aderarii Romaniei la UE.

Eurosocialistii sustin public aderarea Romaniei in 2007. Liderul grupului socialist, Martin Schulz, a afirmat chiar ca aminarea Romaniei si Bulgariei ar destabiliza politic regiunea Marii Negre: "Avem nevoie de stabilitate in regiunea Marii Negre. Europa nu poate avea si mai multa instabilitate".

In schimb, crestin-democratul Elmar Brok, care este si presedintele Comisiei de Afaceri Externe, considera ca argumentul instabilitatii este unul "santajist". "Este fix invers. Daca cineva intra si nu este pregatit, atunci se creeaza instabilitate", a declarat Brok pentru "Financial Times". Brok pare a fi ramas insa printre ultimii care mai au retineri fata de aderarea in 2007, presedintele grupului, Hans-Gert Poettering, si secretarul general al partidului, Lopez-Isturiz, fiind mult mai favorabili acestei date.

Ratificari devansate

Un alt semnal pozitiv vine si din partea Austriei, care detine presedintia UE, care va incepe miine ratificarea Tratatului, desi initial anuntase ca va astepta Raportul. La fel, Germania a anuntat si ea ca va initia miine ratificarea, desi pina acum se mentinea ferm pe pozitii in asteptarea Raportului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.