Scoala americana nu plateste niciun impozit statului roman si sustine ca nu poate fi controlata de nicio institutie a acestuia

"In lumea aceasta despre nimic nu se poate spune ca e sigur, in afara mortii si impozitelor", sustinea Benjamin Franklin in urma cu peste 200 de ani. Ironia sortii, tocmai conationalii sai au tinut sa-l contrazica, acestia infiintand in Roma-nia o scoala care nu plateste vreo taxa sau vreun impozit, nici in tara noastra, nici in alta parte, se pare. Cu alte cuvinte, in Pipera exista un al 51-lea stat american, cu statut de paradis fiscal.

Competitia este un cuvant scump in Romania. Nici marii jucatori de pe piata, care prefera intelegerile amicale dintre ei, nici micii jucatori, care supravietuiesc facand afaceri cu statul, nu agreeaza competitia. Spiritul concurential se educa, iar aparitia unor scoli private, care ar putea functiona dupa o programa scolara mai flexibila fata de rigida si invechita programa nationala, ar putea sa ne dea o speranta in acest sens. Un invatamant privat ar avea cel putin atuul promovarii unei concurente a ideilor, daca nu si a unei gandiri economice mai liberale, spre deosebire de keynessianismul predominant in scolile de stat.

"Invatamantul de stat generalizat nu este altceva decat o nascocire destinata sa-i modeleze pe oameni dupa acelasi calapod. Si cum calapodul dupa care acel invatamant ii formeaza este unul pe placul puterii predominante in cadrul carmuirii, invatamantul de stat, in masura in care e eficace si incununat de succes, instaureaza o tiranie a spiritului", spunea, la mijlocul secolului XIX, John Stuart Mill.

Demnitarii prefera invatamantul privat

Aparitia, dupa revolutie, a mai multor scoli private in Romania, dintre care unele internationale, ar fi putut sa contribuie la dezuniformizarea mentalitatii etatiste a romanilor, in sensul promovarii unui spirit concurential care sa nu agreeze "pomenile" de stat si diferitele forme de dependenta fata de acesta. Implicarea americanilor, reprezentantii ultimului bastion al capitalismului si al invatamantului privat intr-o lume din ce in ce mai etatizata, in invatamant a fost primita cu entuziasm de unii romani mai instariti, printre care ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, primarul capitalei, Adriean Videanu, si fostul premier Adrian Nastase.

Acestia si-au sacrificat o parte din venituri pentru a-si trimite copiii la Scoala Americana, institutie infiintata in 1999, in baza unui Acord intre Guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite ale Americii referitor la programele de asistenta economica etnica si in domenii conexe. Scoala Americana este o institutie nonprofit, ce functioneaza sub auspiciile Ambasadei SUA la Bucuresti. Membrii Consiliului de Conducere al scolii sunt numiti in functie de ambasadorul SUA la Bucuresti. Seful Consiliului de Conducere al scolii este Mark Taplin, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.

Nu place concurenta

Pana acum, toate bune si frumoase, numai ca, in loc sa promoveze un spirit economic sanatos, Scoala Americana incalca orice principiu al concurentei, ca si pe cel al statului de drept, atat de drag americanilor. "Domnia legii" este un concept strain respectivei institutii, ea nesupunandu-se niciunei legi, nici romane, nici americane. In timp ce alte institutii de invatamant private beneficiaza doar de statutul de organizatii nonprofit, platind in schimb impozite pe cladiri, terenuri, contributii la asigurarile sociale si pe cele la sanatate ale angajatilor, Scoala Americana traieste intr-un paradis fiscal.

Potrivit Acordului semnat cu deosebita generozitate de premierul Radu Vasile, atat "serviciile, bunurile de folosinta indelungata si cele consumabile, cat si alte obiecte utilizate in cadrul programelor de asistenta acordata de SUA pot fi importate, exportate, procurate, folosite sau donate organizatiilor din Romania, scutite de orice tarife, taxe vamale, taxe de import, accize, taxe de inregistrare, TVA, conditii pentru depozitare sau pentru investitii, control al valutei, taxe de cumparare sau donatie a proprietatii si alte taxe sau speze similare". In plus, organizatiile respective vor fi scutite de plata "oricaror taxe, inclusiv taxele pe profit impuse de Romania sau de oricare alta autoritate publica a acesteia".

Intelegere unilaterala

Acordul semnat de Radu Vasile cu Guvernul SUA este total in dezavantajul partii romane, scutirile de la plata taxelor si impozitelor fiind valabile numai in cazul unor institutii americane care acorda "asistenta" Romaniei, reciproca nefiind valabila. Iar in SUA exista destule scoli romanesti, care platesc taxe si impozite si care nu au fondurile necesare desfasurarii unei activitati educationale in conditii decente. Daca in Romania, unde salariul mediu este de 300 de euro, taxa de scolarizare perceputa de Scoala Americana este de 60 de ori mai mare, inchipuiti-va cu ce entuziasm ar privi Fiscul american o institutie de invatamant romaneasca scutita de orice fel de taxe si impozite, care ar percepe o taxa de 60 de ori mai mare decat salariul mediu pe economie in SUA. La un salariu mediu de 3.000 de dolari, taxa ar trebui sa fie de 180.000 de dolari anual pe cap de elev. Bani neimpozabili, de care, daca ar fi sa se aplice acelasi principiu, Fiscul american nu ar trebui sa se intereseze.

Declaratii fiscale fanteziste

Chiar daca aici invata aproximativ 600 de elevi, ai caror parinti platesc anual in jur de 15.000 de dolari pentru fiecare copil, bilantul contabil al The American International School of Bucharest de pe site-ul Ministerului Finantelor specifica venituri totale pe 2004 de doar 7.126 de dolari, iar pe 2003 de numai 1.635 de dolari. Pe 2002, institutia a fost mai harnica in ceea ce priveste perceperea taxelor de scolarizare, raportand 1,4 milioane dolari.

In 2001, Scoala Americana a declarat venituri totale de 18,2 milioane dolari, pentru ca in 2000 veniturile sa revina la un nivel "normal", de numai... 2.591 de dolari. De asemenea, actualii elevi ai scolii trebuie sa plateasca o suma de 2.500-3.000 de dolari ca rata la un imprumut contractat in vederea construirii unui nou sediu, chiar daca ei nu vor mai apuca sa beneficieze de acesta. Un calcul simplu arata ca, anual, Scoala Americana ar trebui sa aiba venituri de aproximativ 11 milioane de dolari. In plus, institutia respectiva mai are un program prin care marile firme pot face rezervari si pot plati in avans scolarizarea a cel mult 50 de viitori elevi ai angajatilor, in schimbul unei sume de 15.000 de dolari de copil.

Modalitati de plata neortodoxe

Parintii efectueaza plata taxelor scolare numai in dolari si prin modalitati mai putin obisnuite in Romania. Daca acestia au cont deschis in SUA, plata se poate face prin cecuri. In caz contrar, parintii au de ales fie intre a se duce cu sacosa cu bani la sediul scolii din Pipera, fie cu ajutorul cardurilor, tot la sediu, insa plata se face in dolari, nu in lei. Chestionata asupra legalitatii acestor modalitati de plata de catre unii parinti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a raspuns ca The American International School of Bucharest (AISB) a fost inregistrata in evidentele Raiffeisen Bank SA ca "nerezident din punct de vedere valutar, intrucat AISB nu este inregistrata si autorizata sa functioneze in Romania, ci activeaza in cadrul si sub egida Ambasadei SUA".

Astfel, desi serviciile sunt oferite parintilor de Filiala AISB, inregistrata ca persoana fizica in Romania, platile se fac catre un nerezident. Mai multe firme au decis sa modifice modalitatea de plata a taxelor de scolarizare catre Scoala Americana, trecand sumele respective in venitul angajatilor-parinti si platind statului roman contributiile aferente acestuia.

Sub protectie diplomatica

Ambasada SUA tocmai a incercat sa opreasca efectuarea unui control de catre ANAF la respectiva scoala, sustinand ca institutiile romanesti nu au nicio autoritate in acest sens, scoala avand un statut diplomatic. Numai ca, in momentul inregistrarii ei, institutia, filiala a The American International School of Bucharest, cu sediul principal in paradisul fiscal din Delaware, a fost recunoscuta de Tribunalul Bucuresti drept o persoana juridica pe teritoriul Romaniei. Acest statut i-a dat dreptul lui Sebastian Bodu, seful ANAF, ca in aceasta saptamana sa declanseze procedurile de control la respectiva scoala.

Exista suspiciunea ca, pe langa activitatile educative, Scoala Americana mai desfasoara si activitati cu scop comercial, care ar trebui impozitate potrivit legislatiei fiscale romanesti. Asta pentru ca, in hotararea 887 din 28 octombrie 1999, se precizeaza ca "Filiala isi desfasoara activitatea cu respectarea legii romanesti".


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.