Afaceristul craiovean Samir Spranceana si cei sase acoliti ai lui (dintre care unul dat in urmarire generala) au fost arestati preventiv, vineri noaptea, in urma emiterii unor mandate pentru 29 de zile de catre magistratii Tribunalului Bucuresti.

Cei sapte sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat in scopul obtinerii unor rambursari ilegale de TVA in valoare totala de aproape 660 de miliarde
de lei vechi, ne-a informat ieri Ministerul Public.

Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, procurorul Robert Cazanciuc, Tribunalul Bucuresti a emis sase mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Samir Spranceana, Luminita Dobre, Roland Impuscatoiu, Petrisor Craciun, Alin Popa si Florinel Buioca, cel de-al saptelea, Adrian Marius Berceanu, fiind dat in urmarire generala in urma emiterii unui mandat de arestare in lipsa.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, prin ordonanta motivata, la data de 10 martie, punerea in miscare a actiunii penale fata de cei sapte. Astfel, liderul grupului, Samir Spranceana, si Marius Berceanu sunt acuzati de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, spalare de bani si crima organizata, in timp ce Roland Impuscatoiu este acuzat, in afara infractiunilor mentionate, si de evaziune fiscala.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca sunt invinuiti pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, spalare de bani, crima organizata si evaziune fiscala, iar Luminita Dobre de complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, spalare de bani si crima organizata.

Afaceristul Samir Spranceana este sotul judecatoarei Camelia Spranceana de la Curtea de Apel Craiova si patron, la un moment dat, al postului de televiziune local "Oltenia".

Metoda lui Boerica, prejudiciu de sase ori mai mare

Actionand dupa metodele lui Genica Boerica, dar cu un numar mult mai mic de firme si de locotenenti, gruparea lui Samir Spranceana a obtinut in numai 15 luni rambursari ilegale de TVA de aproape 6 ori mai mari.

Din datele existente la dosar a rezultat ca, in perioada iulie 2003 - octombrie 2004, grupul infractional organizat constituit de Samir Spranceana, Marius Berceanu, Roland Impuscatoiu si Luminita Dobre a solicitat si obtinut ilegal, prin intermediul mai multor societati comerciale, rambursari ilegale de TVA de la DGFP in cuantum de 659.188.708.982 ROL. Valoarea a fost estimata conform sesizarilor penale intocmite de procurorii financiari din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si de organele de inspectie fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

In fapt, procurorii au stabilit ca administrarea societatilor comerciale era realizata de primii trei, sarcina Luminitei Dobre fiind aceea de a intocmi documentele de evidenta contabila in baza carora se efectuau operatiunile bancare si prezentarea la controalele efectuate de inspectorii DGFP - Dolj pentru solutionarea cererilor de rambursare. Procurorii sustin ca aceasta era ajutata in activitatea sa infractionala si de celelalte trei persoane urmarite penal si aflate in subordinea sa in cadrul compartimentului financiar-contabil.

Filiera

Banii obtinuti din rambursarile ilegale de TVA erau ridicati in numerar sau transferati in conturile SC "Kira Group" SRL si SC "Oltenia Network Cable" SRL (societati in care Spranceana, Berceanu si Dobre aveau calitatea de asociati si administratori) cu motivatia ajutor financiar/imprumut.
Ridicarile sumelor in numerar erau justificate prin "achizitii agricole sau plata salarii", desi administratorii in drept, imputerniciti pe conturile bancare curente ale acestor societati, nu au cumparat niciodata astfel de produse si nu aveau salariati.

Conform declaratiilor angajatilor bancii, banii erau ridicati de titularii de cont ce erau insotiti de persoane din cadrul grupului infractional organizat, cercetarile anchetatorilor demonstrand ca sumele intrau numai in posesia lui Spranceana, Berceanu si Impuscatoiu.

"In activitatea lor infractionala, membrii grupului au fost sprijiniti de Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca, care, in calitate de asociati si administratori a 10 societati comerciale, au pus la dispozitia acestora documentele financiar-contabile ce atestau operatiuni comerciale fictive, in vederea intocmirii documentatiilor in baza carora s-au solicitat si obtinut ilegal rambursari de TVA", se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

De asemenea, pentru a se sustrage controlului fiscal, sapte dintre societati au fost cesionate fictiv, in baza unor documente false, catre persoane fizice cu domiciliile pe raza altor judete, schimband sediile sociale si denumirea societatilor.

11 perchezitii simultane

La data de 9 martie, in baza datelor si indiciilor obtinute, procurorii au cerut instantei emiterea unor mandate de perchezitie. La ampla actiune au participat procurorii, ofiteri ai Directiei de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare si jandarmi ai Brigazii Speciale, descinderile fiind efectuate simultan la 11 locatii din Craiova, domiciliile inculpatilor si sediul Kira Group. In baza mandatelor de aducere, cei sase au fost transportati in Capitala pentru audieri si retinuti pentru 24 de ore, in timp ce Adrian Marius Berceanu a fost dat in urmarire generala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.