La Salzburg, ministrii de externe europeni au confirmat ca viitorul tarilor din Balcani este in Uniunea Europeana, cu aderarea ca obiectiv final.

Ei au avertizat in acelasi timp, la cererea Frantei, ca eventuala aderare depinde si de capacitatea de absorbtie a Uniunii Europene de a primi noi membri.

Temerile vest-europenilor ca extinderea a mers deja prea departe se reflecta si in zvonurile contradictorii privind posibila amanare cu un an a Romaniei si Bulgariei.

Pe moment insa, asemenea zvonuri par alarmiste. L-am intrebat pe ministrul de externe francez Philippe Douste-Blazy daca Uniunea Europeana e capabila in acest moment sa primeasca Romania si Bulgaria sau daca ele ar trebui amanate?

"Sunt absolut convins ca toate tarile Europei sunt foarte fericite sa primeasca Romania si Bulgaria in Uniune. E o sansa pentru noi. Pe de alta parte, a spus domnul Douste Blazy, n-ar avea sens sa introducem criterii si sa-i cerem Comisiei sa faca rapoarte daca nu le urmam."

Reprezentantul altei tari sceptice privind extinderea, ministrul de externe olandez Ben Bot, s-a aratat si el mai curand pozitiv privind Romania si Bulgaria.

"Cele doua tari fac tot ce pot, am petrecut patru zile in regiune saptamana trecuta si cred ca sunt pe drumul cel bun", a spus domnul Bot. "Mai sunt multe de facut, dar cred ca trebuie sa le incurajam si, daca mentinem presiunea, putem sa le mentinem pe drumul cel bun. in principiu, trebuie sa vedem daca cele doua tari pot adera la 1 ianuarie 2007, cum e prevazut, dar trebuie sa asteptam rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene si, pe baza lor, vom lua o decizie probabil spre sfarsitul anului", a incheiat ministrul de externe olandez.

Cum vede asadar lucrurile Comisarul pentru extindere Olli Rehn?

"Ambele tari au facut progrese semnificative pentru a elimina lipsurile existente, in special privind reforma justitiei si crearea conditiilor structurale pentru combaterea coruptiei si crimei organizate. Asadar, obiectivul aderarii in 2007 e fezabil pentru ambele tari, a continuat domnul Rehn, dar trebuie sa faca ultimele eforturi si sa-si foloseasca toata energia pentru a aplica reformele, sa arate ca nimeni nu se afla deasupra legii si ca eradicheaza coruptia la nivel inalt."

Domnul Rehn a confirmat ca va face raportul final in mai si ca asteapta decizia liderilor europeni la summitul din iunie privind aderarerea Romaniei si Bulgariei in 2007 sau 2008.

De fapt, domnul Rehn va face doua rapoarte anul acesta - unul la 16 mai la Strasbourg, al doilea in noiembrie.

Oficialii europeni subliniaza ca o posibila amanare a aderarii trebuie discutata in prima parte a anului pentru ca are consecinte financiare importante.

Deci, spun ei, liderii europeni nu pot lasa aceasta decizie pentru sfarsitul anului.

Multi diplomati considera ca amanarea cu un an ar fi contraproductiva, descurajand guvernele roman si bulgar, si ducand la consecinte imprevizibile.

Daca le amanam cu un, spunea un diplomat, atunci de ce nu cu doi sau mai multi pana cand e gata de aderare si Croatia?

Dar amanarea cu un an, asa numita clauza de salvgardare speciala, nu e singurul mijloc de presiune de care dispune Uniunea Europeana.

Exista trei alte clauze de salvgardare care pot fi activate oricand anul acesta, cel mai probabil dupa ultimul raport de monitorizare al Comisiei, din luna noiembrie.

Dar ele pot fi activate in decurs de trei ani de la aderare.

E vorba de o clauza economica, una privind piata comuna si o a treia pentru justitie si afaceri interne.

Ele ar putea limita de exemplu anumite exporturi din Romania si Bulgaria sau recunoasterea hotararilor lor judecatoresti in restul Uniunii Europene.

Cele doua tari ar fi deci membre ale Uniunii, dar nu cu drepturi depline.

Aceste clauze sunt prevazute si pentru cele zece tari care au aderat in 2004, dar n-au fost niciodata activate.

Utilizarea lor pentru Romania si Bulgaria ar transmite semnalul dorit, atat opiniei publice vest-europene, cat si altor candidate precum Turcia, ca aderarea nu e un proces automat, mentinand in acelasi timp presiunea asupra celor doua tari pana in ultima clipa si chiar dincolo de momentul aderarii. Este acesta un scenariu posibil? - l-am intrebat pe un inalt oficial european. E posibil, mi-a spus el, ba chiar foarte probabil, dar deocamdata decizia nu e luata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.