Proiectul de lege privind controlul averilor demnitarilor si a conflictelor de interese a fost supus dezbaterii publice.

Initiativa a apartinut societatii ProDemocratia, care a organizat ieri un seminar la care au participat ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu.

Averea ilicita Si averea nejustificata

La dezbateri au fost invitati lideri ai grupurilor parlamentare din arcul guvernamental si opozitie. Conservatorii au revendicat paternitatea acestui proiect de lege, pe care au numit-o Legea Voiculescu. Sebastian Bodu a combatut insa vechiul proiect al conservatorilor, considerandu-l "populist". In acest sens, presedintele ANAF a explicat distinctia dintre "avere ilicita" si "avere nejustificata", precizand ca averile nejustificate nu sunt neaparat ilicite, ci trebuie cercetate mai intai.

"Altminteri - a spus Bodu - ar insemna sa ne intoarcem in anii cincizeci si sa facem o noua nationalizare. Este usor sa dai o lege impotriva talharilor, de pilda, apoi sa iesi in strada cu pozele din arhiva Politiei si sa arestezi toti talharii. Problema e ca ei mai trebuie si judecati". Proiectul de lege dezbatut din initiativa Pro Democratia este supus dezbaterii publice pana la finele lunii martie. Seful ANAF, Sebastian Bodu, a declarat in cadrul acestui seminar ca intentiona de multa vreme sa reglementeze problema averilor ilicite si nejustificate, specificand ca nu se urmaresc in special averile demnitarilor. De asemenea, acesta a mai mentionat ca averile ilicite ar putea fi confiscate, acestea fiind obtinute din luare de mita si primire de foloase necuvenite, iar averile nejustificate vor fi impozitate, acestea nefiind similare cu averile ilicite.

Monica Macovei a realizat, in cadrul dezbaterilor, o scurta prezentare a proiectului de Lege privind controlul averilor pe care Ministerul Justitiei l-a pus la punct si pe care in promoveaza. Ea a explicat de ce s-a ales varianta infiintarii unui unui nou departament pe langa ANAF pentru punerea in aplicare a acestei legi, in devafoarea ideii de a infiinta o noua agentie, independenta.

Monica Macovei,dezamagita, dar nu renunta

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, declara ca nu paraseste functia pe care o detine, insa marturiseste ca s-a gandit sa renunte la portofoliu, fiind dezamagita ca vointa politica in lupta impotriva coruptiei nu mai exista in momentul aplicarii legii. "M-am gandit si la asta. Nu as lua-o ca o cedare. As spune ca daca altii nu vor sa lupte impotriva coruptiei, iar eu, singura, nu pot, plec. Dar, deocamdata, nu... Mai stau", a declarat, miercuri, Monica Macovei, raspunzand unei intrebari referitoare la lipsa sprijinului politic in sustinerea activitatii sale. Ministrul Justitiei si-a exprimat speranta ca votul de marti din Camera Deputatilor de respingere a cererii de perchezitie la doua imobile ale lui Adrian Nastase, presedintele acestui for legislativ, sa nu influenteze, "in mod covarsitor", Raportul de monitorizare privind Romania al Comisiei Europene.

Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a tinut sa sublinieze faptul ca prevederile acestei legi - celei de impozitare a averilor nejustificate - se aplica in momentul zero al constatarii, atunci cand se certifica existenta unor bunuri care nu pot fi justificate, si ca nu intra in sarcina institutiei pe care o conduce de a da verdicte. Fiscul este un organism care impoziteaza, nu care da verdicte, si este sarcina procurorilor, Parchetului si a instantelor de a dovedi daca in dobandirea unei averi se inregistreaza sau nu vreo infractiune, mai spune seful ANAF.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.