Dan Ioan Popescu a incercat sa justifice in fata presei ceea ce n-a reusit sa justifice in fata Comisiei de cercetare a averii: din ce bani si-a cumparat cele 23 de terenuri, apartamente si case in cei patru ani in care a fost ministru al Economiei.

Sotii Elena si Dan Ioan Popescu au tinut o conferinta de presa "cu cartile pe masa", pentru a lamuri "falsurile, dezinformarile si calomniile" continute in ordonanta de trimitere in judecata a lui Dan Ioan Popescu. "Am crezut ca este vorba despre un dosar politic, dar mi-am dat seama ca este vorba despre o incompetenta crasa sau rea-vointa, sau unii doresc ca la Bruxelles sa se poata mentiona niste nume", a declarat DIP.

Concluziile ordonantei spun ca sotii Popescu au cheltuit in perioada respectiva 74,196 miliarde de lei, dar au avut venituri de numai 28,167 miliarde de lei. Dan Ioan Popescu pretinde ca diferentele provin din faptul ca expertul "nu recunoaste niste venituri pe care familia le-a avut in acea perioada, in primul rind cele noua miliarde de lei cistigati in intervalul dintre 14 decembrie 2004, cind s-a incheiat mandatul de ministru, si 29 decembrie 2004, cind s-a publicat in Monitorul Oficial plecarea lui DIP din fruntea MEC. In cele doua saptamini, spune fostul ministru, in conturile familiei au intrat noua miliarde de lei, reprezentind bonusul de management obtinut de sotia sa, ca administrator la firma Ital Agency. Pe de alta parte, in ordonanta Comisiei speciale se spune clar ca aceste sume oricum nu puteau fi utilizate in balanta familiei Popescu, deoarece au intrat la sfirsitul lui decembrie 2004 si, "logic", nu puteau justifica achizitii facute inainte.

Cont buclucas

Cea mai mare inadvertenta din raport este explicata de DIP prin "incompetenta totala" a expertului, care nu stie ce este acela un cont. Este vorba despre 400.000 dolari din care fostul ministru a platit construirea a patru apartamente din strada Uruguay nr. 1. DIP pretinde ca banii pentru apartamente fac parte din suma primita in februarie 2001 de la Smaranda Boszormenyi (sotia presedintelui Luxten Lighting Company), pentru actiunile firmei Ital Agency. Raportul sustine ca, dimpotriva, cele doua tranzactii nu au nici o legatura: "la 8 aprilie 2003 a intrat in contul cercetatului Dan Ioan Popescu suma de 408.760, 85 USD (sursa de creditare neidentificata), iar in contul cercetatei Elena Popescu, la data de 22 martie 2003, au intrat trei sume de cite 52.011,06 USD (surse de creditare de asemenea neidentificate)". Din aceste sume cu origine necunoscuta s-au platit cei 562.500 de dolari din care Virgil Dumitrescu le-a construit sotilor Popescu apartamentele din strada Uruguay nr. 1, pe care ulterior le-au donat copiilor. DIP spune ca explicatia este simpla: banii provin din cei 980.000 de dolari primiti de la Smaranda Boszormenyi pentru actiunile Ital Agency, dar fusesera mutati dintr-un cont in altul, si de asta nu se mai aflau in conturile unde intrasera in 2001.

Premeditare

Suma de 980.000 de dolari, prin care DIP isi explica majoritatea achizitiilor, este punctul sau nevralgic. Pe tot cuprinsul raportului, expertii contesta autenticitatea acestei tranzactii, spunind ca ea a fost special pusa la cale pentru a justifica cele 23 de case si terenuri cumparate de familia Popescu in cei patru ani: "Contractul incheiat de cercetati la 9 februarie 2001 (cind Dan Ioan si Elena Popescu si-au vindut actiunile Ital Agency catre Smaranda Boszormenyi - n.r.) nu a avut drept cauza juridica contraprestatia pentru partile sociale cedate, scopul real al actului constind in preconstituirea de dovezi cu care cercetatii, in urma operatiunilor speculative descrise, sa tinda a justifica dobindirea ulterioara a unor bunuri de mare valoare".

Printre alte dovezi, expertii Comisiei mentioneaza cesionarea ulterioara a firmei, de la Boszormenyi catre familiile Radulescu si Pepenica, actionari importanti la Luxten: "Este de neinteles din punct de vedere logic cum aceasta persoana care a platit aparent cercetatilor suma de 980.000 USD, la un interval de numai o luna si 17 zile, sa consimta pierderea aceleiasi sume prin cedarea ei cu titlu gratuit unor terti". Despre aceasta operatiune in care Smaranda Boszormenyi a "pierdut" 980.000 de dolari, Popescu a declarat ieri ca nu-l priveste. "Intrebati-i pe dinsii despre asta", a spus DIP. Despre patronii firmei Luxten, care a primit contracte publice in valoare de 57 de miliarde de lei, Dan Ioan Popescu a recunoscut ieri ca-i sint prieteni.

Tot raportul spune ca sotii DIP "au continuat in fapt sa conduca si sa stapineasca firma, dovada fiind atit calitatea de administrator a cercetatei Elena Popescu, cit si salariile substantiale incasate de la firma de care, doar aparent, cei doi soti s-au dezis". Pentru anul 2004, de exemplu, Elena Popescu a primit un "bonus de management" de peste opt miliarde lei, adica tot profitul firmei pe care doar o administra.

Refuz de cooperare

Magistratii au aratat ca Elena si Dan Ioan Popescu au refuzat sa ofere date privind "bunuri mobile de valoare (tablouri, bijuterii, colectii numismatice etc.), astfel ca parte din avere nu a putut fi aflata". "Conturile din Italia, de dinainte de 2000, s-au cerut sa fie puse la dispozitie, si nu aveau nici o legatura cu investigatia care privea perioada cind am fost ministru", si-a motivat DIP refuzul. El a mai spus ca din acelasi motiv nu a pus la dispozitia Comisiei lista de bijuterii a sotiei sale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.