Intr-un comunicat recent, Guvernul Romaniei indica faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut stenogramele discutiilor de vara trecuta pe marginea unei Ordonante care viza vanzarea a 8% din actiunile Petrom unui consortiu. Concluzia la care a ajuns este ca nu sunt motive de ingrijorare pentru ca Guvernul respecta prevederea din legea privind privatizarea Petrom referitoare la vanzarea a 8% din actiuni catre angajatii companiei.

Concluzia vine in urma temerilor si atentionarilor presedintelui Traian Basescu care spune ca, asa cum arata Ordonanta propusa de Ministerul Economiei, actiunile nu vor ajunge direct la salariati, cum prevede contractul de privatizare, ci in mana unui grup de interese.

Actiunile Petrom

Purtatoarea de cuvant a Guvernului, Oana Marinescu, spune ca premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut secretarului general al Guvernului sa-i prezinte stenograma sedintei de guvern din vara anului trecut cand s-a discutat despre actiunile Petrom.

Concluzia: "Guvernul va respecta prevederea din legea privind privatizarea Petrom referitoare la vanzarea a 8% dintre actiuni catre angajatii companiei, iar primul ministru a cerut Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor sa vina cu propuneri pentru ca aceste actiuni sa fie vandute direct salariatilor si fostilor salariati".

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, salariatii au dreptul la 8 procente din actiunile companiei.

Presa a scris repetat ca, in realitate, exista anumite persoane individuale interesate de aceste actiuni.

Asta si pentru ca, sub pretextul ca salariatii nu au destui bani pentru a cumpara direct cele 8 procente, conducerea sindicatului Petrom - prin presedintele Liviu Luca - anunta ca se intentioneaza crearea unei companii care sa plateasca contravaloarea acestora.

De actiunile Petrom a fost interesat si presedintele partidului Conservator, Dan Voiculescu, care - alaturi de Dinu Patriciu - ar fi infiintat chiar o firma in Cipru, dar cu sediul central la Viena care sa se ocupa de tranzactii cu petrol.

Asociatia salariatilor condusa de Liviu Luca a fost de altfel, cuprinsa in legea care prevedea modul in care se face privatizarea Petrom.

Jurnalistul Carol Popa crede ca nu "putem spune daca lupta care se duce din partea asociatiei si din partea sindicatului de a obtine aceste actiuni este exclusiv in interese personale, sau in interesul salariatilor".

Miza acestui scandal: cele aproximativ 800 de milioane de euro cu cat sunt cotate acum la Bursa de Valori cele 8% din actiunile Petrom.

'Grupurile de interese'

Presedintele Traian Basescu a atentionat repetat ca grupuri de interese continua sa faca presiuni si ca Guvernul Tariceanu ar trebui sa fie foarte atent.

Anul trecut, el declara public ca Ordonanta propusa de ministerul economiei - la carma caruia se afla Codrut seres, subordonatul pe linie de partid al lui Dan Voiculescu - trebuie schimbata pentru ca - asa cum este conceputa - actiunile nu vor ajunge niciodata, in mod real, la cei 50.000 de salariati.

Dar Ordonanta nu a fost modificata si a ajuns si a doua oara pe masa Guvernului in aceeasi forma.

Presedintele Traian Basescu a revenit sambata cu avertizari.

Proaspat intors de la Kiev el a declarat ca va continua sa semnaleze fenomene care afecteaza evolutia pozitiva a Romaniei, pentru ca "sunt acte normative care nu reprezinta un interes legitim, ci interese ale unor grupuri de interese nelegitime, care s-au manifestat ilegal, prin trafic de influenta".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.